Hongarije Plaza, ook het bedrijfsleven aanwezig

banner Hongarije Plaza 2012-klDonderdag 20 september 2012 - Voor de tweede keer vindt in Nagele een Hongarije Plaza plaats. De bezoekers kunnen daar dan genieten van Hongaarse muziek, eten en drinken en zich laten informeren over allerlei mogelijkheden voor vakantie en besteding van vrije tijd in Hongarije. Maar op die 29ste september is ook het Nederlands-Hongaarse bedrijfsleven vertegenwoordigd.

Op Hongarije Plaza zijn ruim dertig stands aanwezig met een grote variëteit. Naast de stands van het bedrijfsleven, waaronder ook importeurs van wijnen en delicatessen, reisbureaus en verhuurorganisaties, staan er stichtingen die goede doelen in Hongarije ondersteunen en er is een stand met Hongaarse (!) taarten en gebak en een kraam met Hongaars handwerk.

Triny van RooijBij Hongarije Plaza is Triny van Rooij van Europlastics Kft. naast standhouder ook medewerker en sponsor van het evenement. Van Rooij: 'Vorig jaar werd ik één dag na Hongarije Plaza al gebeld door een bezoeker en kon ik meteen de verkoop van drie zwembaden noteren. Dat was geweldig natuurlijk. Ik heb een bedrijf in kunststoffen in Veghel en een bedrijf in zwembaden in Hongarije. Ik heb er een vakantiehuis en van het één kwam het ander. Nu levert mijn bedrijf door heel Hongarije aan Hongaarse en Nederlandse klanten. De vorige Plaza was voor mij meer dan de moeite waard en natuurlijk ben ik er nu ook weer bij!' Van Rooij is ook lid van het Hungarian Business Network (HBN) dat in nauw contact staat met de Hongaarse ambassade en met de Kamer van Koophandel in Boedapest. Uiteraard heeft Van Rooij zijn collega's van HBN enthousiast gemaakt voor deze jaarlijkse grote Nederlands-Hongaarse ontmoeting. Op Hongarije Plaza presenteert hij trouwens ook zijn hottub. Inmiddels hebben al heel wat van de hottubs en zwembaden hun weg gevonden naar een Hongaarse tuin. Met een glimlach en ondeugende twinkeling in zijn ogen: 'We zoeken nog jongedames, die de hottub willen demonstreren op de komende Plaza'.

Kemkers-aEen andere vertegenwoordiger van het bedrijfsleven, tevens sponsor van Hongarije Plaza, is Robert Kemkers van GeGe Makelaars. Hij is al jaren actief als makelaar en woont in de Hongaarse stad Pécs. Hij werkt samen met een Hongaarse advocaat en kan zo aan Nederlandse klanten goede en betrouwbare service bieden bij het zoeken en kopen van een eigen woning in bijvoorbeeld het Mecsek gebied. Kemkers: 'Het is nu een gunstige tijd om een eigen huis in Hongarije te kopen. Er is een groot aanbod van prachtig gerenoveerde woningen, de prijzen zijn laag en de forint staat onder druk. In mijn presentatie geef ik meer achtergrondinformatie en zal ik waarschuwen voor de valkuilen en uitleggen met welke stappen men tot een goede keuze komt'.

Volgens Kemkers zijn duizenden Nederlanders zeer tevreden met hun Hongaarse woning. Velen verblijven er permanent, anderen kiezen ervoor om enkele maanden per jaar in hun vakantiehuis te zijn. 'TV-programma's zoals Droomhuis gezocht en Frans Bauer's Zigeunernacht laten soms wel karikaturen van de werkelijkheid zien, maar die schrikken toch ook niet af. Integendeel, aspirant-kopers worden zich meer bewust van hun wensen en vragen naar de makelaar toe. Momenteel heb ik het erg druk met bezichtigingen', aldus Kemkers.

mmKenner van de Hongaarse 'scene' in Nederland is Edwin van Schie uit Haarlem. Hij is uitgever van het blad MostMagyarul!/Tweetalig Hongarije Magazine dat vijftien jaar geleden ontstond vanuit zijn cursussen Hongaars. Elk kwartaal gaat dit blad naar 1300 abonnees in Nederland, Vlaanderen en Hongarije.

Die abonnees vormen samen een groot deel van de groep Hongarije-vrienden die al een lange geschiedenis kent. Van Schie: 'Zo laat ik graag die oude geschiedenissen van de kinderen die met de trein uit Hongarije kwamen, tussen de twee wereldoorlogen, in mijn blad herleven. Maar ook geef ik ruimte aan nieuwe vrienden van Hongarije om hun ervaringen in Boedapest en andere delen van het land kwijt te kunnen'. Ook Van Schie sponsort Hongarije Plaza en hij gaat er vanuit zo nog meer abonnees voor het blad te kunnen werven.

 

>>>> Locatie: Eggestraat 14, 8308 AB Nagele
>>>> Datum: Zaterdag 29 september 2012
>>>> Tijd: Van 12.00 tot 19.00 uur
   
>>>> Website: Hongarije Plaza
   

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije