Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Alstom gaat toch metrostellen leveren

alstom-2Vrijdag 22 juli 2011 - Er gaan toch Franse metrostellen rijden in Boedapest. Na veel onderhandelingen en een rechtzaak over het wel of niet nakomen van de contracten is er nu toch een overeenkomst gesloten met het Franse bedrijf Alstom.
                      
         

De gemeente had vorige week al aangegeven op 11 punten van de overeenkomst geen problemen meer te zien. Punt 12 was het hete hangijzer waaover steeds onenigheid was tussen de partijen. Volgens het technisch onderzoek van de Nationale Transport Autoriteit voldeed het remsysteem van de Franse metrostellen niet aan de Hongaarse eisen en kon de koop daarom niet doorgaan. De NTA zag geen garantie dat de remmen van de Metropolis metrostellen net zo veilig waren als dat nodig is voor de sporen van het metronet van Boedapest.

De aanbetaling die Boedapest eerder deed maar onlangs heeft kunnen terugvorderen na uitspraak van een Franse bank in Versailles, kan dus nu opnieuw weer richting Frankrijk worden overgemaakt. Volgens burgemeester Tarlós is ook het NTA nu over de brug gekomen en zijn ze niet meer zo strict in hun eisen wat betreft de remsystemen. Het is nog niet duidelijk of Altstom de remsystemen gaat aanpassen of dat het mag afwijken van de NTA regels.

Als alles gaat zoals gepland, na grote vertraging, zullen tegen eind 2012 alle metrostellen op lijn M2 vervangen zijn door de Metropolis en zullen deze ook gaan rijden op de nieuwe metrolijn M4 zodra die klaar is.

En zo zien de nieuwe metrostellen eruit:

http://www.youtube.com/watch?v=3dSJj6c4zo8&NR=1

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije