Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Wie gaat treinen Metro 3 ombouwen?

m3 klDonderdag 23 juli 2015 - Het contract had begin deze week al ondertekend moeten zijn, maar er blijkt een kink in de kabel te zijn gekomen. Begin juli maakte het BKV (Openbaarvervoersbedrijf Boedapest) bekend dat de zwaar verouderde metrowagens van de M3, de blauwe lijn, zullen worden omgebouwd en gemoderniseerd door het Russische Metrovagonmash Nyrt. Maar de tweede kandidaat, het Estse Skinest Rail AS, lijkt bewust uit de eindrace van de aanbestedingsprocedure te zijn gehouden.

Vorig jaar kondigde het BKV aan dat er een openbare tender zou komen. Zeven internationale bedrijven schreven zich daarvoor in en vijf, waaronder het Franse Alstom dat een paar jaar geleden ook de nieuwe metrowagens voor Metrolijn 2 leverde, deden daadwerkelijk aan de procedures mee. Uiteindelijk bleven Metrovagonmash en Skinest Rail als laatste twee kandidaten over. Van de 37 metrotreinen met in het totaal 222 wagons is een groot aantal ouder dan dertig jaar. De treinen voor de metro van Boedapest werden door de voormalige Sovjet-Unie geleverd. Nieuwe treinen kopen was voor het BKV geen optie, omdat dat veel meer geld zou kosten. 

Toen bekend werd dat er voor de Russen was gekozen, ondanks dat hun bod met 9 miljard forint veel en veel duurder was, er een minder lange garantieperiode werd geboden én, zoals een journalist van 444!!! wist te achterhalen, op technisch vlak Skin Rail op een aantal punten ook nog eens betere kwaliteit levert, kwamen de vraagtekens. Zowel het BKV als de burgemeester van Boedapest, István Tarlós geven geen duidelijke antwoorden. Volgens een artikel van 22 juli in het dagblad Népszabadság is Skin Rail bewust buiten de laatste fase van de tender gehouden. Skin Rail tekende al beroep aan en heeft nu ook een klacht ingediend bij de Europese Commissie. Nu Skin Rail juridische stappen zet, is het onzeker of en wanneer het contract met de Russen getekend kan worden.

>>>> Bron: diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije