Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Ringlijn rond Boedapest voor goederentreinen

Dinsdag 5 maart 2013 - Hongarije gaat hoogstwaarschijnlijk een krediet afsluiten met China om een goederenlijn rond Boedapest te kunnen bouwen. Met deze lijn, die 113 kilometer lang zal worden, wil Hongarije het goederentransport per trein verbeteren. Goederentreinen doen er nu vier tot vijf dagen over om van de oostgrens naar de westgrens van Hongarije te komen.

Volgens staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, kan de centrale ligging van Hongarije veel beter benut worden. Om dat te verwezenlijken moet er rondom Boedapest met de vele kopstations en verouderde rangeerterreinen heen gereden kunnen worden. Het plan is om de goederenlijn vanaf Cegléd via de zuidkant van Boedapest richting Györ en Wenen te laten lopen. Op het nieuwe dubbele spoor van de zogenoemde V0-lijn zou rond de 160 kilometer per uur gereden kunnen worden. Nu ligt de gemiddelde snelheid van goederentreinen die in het oosten van Hongarije binnenkomen en naar het westen moeten op 3 kilometer per uur.

De Hongaarse regering beraadt zich nog over hoeveel geld uit er uit Chinese leningen nodig is, en hoeveel uit Europese subsidies komt. De kosten van het project worden geschat op 1,2 miljard euro. Volgens de plannen kan er in 2014 begonnen worden met de bouw, in 2017 moet dan de eerste goederentrein over de V0 kunnen rijden.

   
>>>> Bron:  diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije