Hongaarse staatsopbligaties naar China

kinaipiac-aVrijdag 28 oktober 2011 - De stellige ontkenning dit voorjaar van Tamás Fellegi, Minister van Nationale Ontwikkeling, op de vraag of China een deel van de staatschuld gaat overnemen, blijkt een wassen neus te zijn. China gaat namelijk wel Hongaarse staatsobligaties kopen.

Het zou bij grote investeringen blijven, bij ondersteuning in verschillende overheidssectoren en bij nauwe samenwerking op financieel gebied. Zo werd steeds verteld door Fellegi. Maar China heeft nu al een bod gedaan, zowel in de forint als in andere valuta, zo liet Fellegi weten op een persconferentie in Londen. Ook heeft Fellegi in Washington gelijktijdig met zijn aanwezigheid op een IMF bijeenkomst, gesproken met de leiding van de Chinese People's Bank over hoe de overname van Hongaarse staatschuld door China uitgevoerd zal worden. Verdere details en de hoogte van bedragen werden niet gegeven.

De vorig jaar nog zo door de Hongaarse regering bevochten onafhankelijkheid van het IMF, Hongarije zou het zelf allemaal wel voor elkaar boksen, wordt nu omgezet in een afhankelijkheid van China. China zal zeker niet zoveel eisen stellen aan Hongarije als het IMF wel doet, dus geen moeilijke afspraken over de aflossing van leningen of over het zo laag mogelijk houden van het begrotingstekort. En hoewel Hongarije samen zal blijven werken met het IMF, zullen er geen nieuwe leningen worden afgesloten, volgens Minister van Economische Zaken György Matolcsy deze week in een interview met weekblad Heti Válasz. 'Dat zou naar het IMF toe een teken van zwakte zijn', aldus Matolcsy.

Premier Orbán gaf deze zomer al aan zich niet te zullen mengen in Chinese 'binnenlandse' onderwerpen zoals bijvoorbeeld de mensenrechten. Hongarije snoert daarmee zichzelf graag de mond. En als de Chinese economie in zwaar weer terecht komt, loopt Hongarije de grote kans om mee in de problemen te komen.

>>>> TdS  
>>>> Bron:  diverse media 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije