China in Europa, Orbán is er blij mee

chinorbMaandag 27 juni 2011 - Met als eerste een bezoek aan Hongarije vanwege het voorzitterschap van de EU en dus een gesprek met Viktor Orbán, begon zaterdag de vijfdaagse reis door Europa van de Chinese premier Wen Jiabao. Hongarije gaat geld lenen bij China en ook staatsobligaties aan China verkopen.
    

Op de persconferentie in Boedapest liet de Chinese premier weten Europa en de euro te blijven steunen, China blijft dan ook op de lange termijn investeren in Europa.

China investeert momenteel flink in Hongarije, nu kan het land ook nog op een lening bij de Chinese Ontwikkelingsbank van 1 miljard euro rekenen. Over de waarde van de te verkopen staatsobligaties zijn geen uitspraken gedaan. Premier Viktor Orbán is blij met de financiёle hulp van China, dat garandeert volgens hem de financiering op middellange termijn. Een ander voordeel is dat Hongarije, al een tijdje met het IMF in de clinch, zo gemakkelijker haar eigen koers kan varen. Helemaal los van de EU deze koers uitstippelen kan natuurlijk niet, een grote lening bij de European Investment Bank is in juni al aangevraagd. Dat Orbán blij is met de Chinese betrekkingen blijkt uit zijn uitspraak ' Dit is enkel het begin, de grote dingen gaan nog komen.' De dag dat de premiers elkaar ontmoetten zijn namelijk ook een lading overeenkomsten ondertekend. Lees: China gives Hungary box of dozen agreements at premiers' meeting.

Wen Jiabao ging na het bezoek aan Boedapest verder naar Londen en Berlijn. Het lijkt erop dat China bezig is met een charmeoffensief om de banden met Europa te versterken. De Europese schuldencrisis biedt China juist nu de kans om meer grip te krijgen in dit werelddeel. Het onlangs 'vrij' laten van gevangen dissidenten en mensenrechtenactivisten in China kan dan ook gezien worden als een passend relatiegeschenkje aan Europa om de onderhandelingen te smeren.

>>>> Bron: diverse media
>>>> Tissen: 'Europa, pas op voor China!'
(redactie: nogal van 'dik hout zaagt men planken' en ook met fouten)

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije