China neemt Hongaarse schuld niet over

Maandag 7 maart 2011 - Eind vorig jaar verschenen in de Hongaarse pers berichten dat China de staatschuld van Hongarije zou overnemen. Volgens Minister van Nationale Ontwikkeling Tamás Fellegi is dat niet waar, er is met Chinese banken en de regering wel gesproken over financiёle samenwerking op lange termijn, maar niet over overname van de staatsschuld

Die berichten kwamen niet lang nadat Hongarije zich afkeerde tegen het IMF en Europa wat betreft de staatsleningen en schuldaflossing daarvan, en de ontmoeting in die tijd van premier Viktor Orbán met de Chineze premier Wen Jiabao toen in Sjanghai. Het leek er sterk op dat Hongarije in financiёle nood, ook al omdat er toen een aantal top-ontmoetingen waren met de Russen en met een aantal voormalige Sovjet-landen, de ogen meer op Oost gericht werden dan op West.

Minister Fellegi die vier keer in China was sinds zijn aantreden in mei 2010, heeft wel gezegd dat er onderhandelingen met China plaatsvinden over verschillende projecten in Hongarije. Zo is er het plan om hogesnelheidstreinen te kopen in China, hen logistieke centra op te laten zetten en hen te laten investeren in de ICT sector.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije