Aziё en Europa, bijeenkomst Gödöllő

asemWoensdag 8 juni 2011 - In het Hongaarse Gödöllő werd op 6 en 7 juni de Asia-Europe Meeting (ASEM) gehouden. Op deze tweejaarlijkse top, de tiende deze keer, waren 46 landen, de EU en de ASEAN vertegenwoordigd. Vele ministers van Buitenlandse Zaken waren daar aanwezig.

Een van de belangrijke agendapunten was de veiligheid, waaronder terrorisme, georganiseerde misdaad, piraterij en illegale wapenhandel. Maar ook natuurrampen, water- en voedseltekorten werden nu onder het thema veiligheid geplaatst. Dit onder meer vanwege de ramp in Japan, waardoor duidelijk werd dat de landen binnen ASEM nieuwe oplossingen en samenwerkingsvormen zullen moeten bedenken.

De informele top werd voorgezeten door Catherine Ashton namens de Europese Unie, en de Hongaarse Minister van Buitenlandse Zaken, János Martonyi. Voorafgaand had Martonyi ook een ontmoeting met zijn Chinese collega Yang Jiechi om te spreken over de groeiende handelsrelatie tussen de twee landen.

Ook premier Orbán had een ontmoeting met Yang over de nauwere samenwerking. Behalve de gebruikelijke complimenten naar elkaar toe, en de wens naar verdieping van samenwerking in verschillende sectoren die werd uitgesproken door beider heren, liet Orbán weten dat er geen inmenging in elkaars binnenlandse aangelegenheden zal zijn.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije