• Home
  • Overigen
  • Algemeen nieuws

Iodinewolk boven Europa komt uit Boedapest

IoDonderdag 17 november 2011 - De mysterieze radioactieve iodinewolk die al sinds vorige week boven Midden-Europa hangt en waarvan men maar niet kon achterhalen waar die vandaan kwam, blijkt Hongaars te zijn!
  

In meerdere landen is iodine-131 in de lucht aangetroffen, volgens experts in zulke lage hoeveelheden dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is. Het International Atomic Energy Agency (IAEA) kreeg de eerste melding vanuit Tsjechiё. Vandaag maakte het IAEA bekend, na een bericht van de Hongaarse Atoom Autoriteiten, dat er waarschijnlijk bij een producent van radioisotopen, het Izotóp Intézet in Boedapest, deze iodine-131 is vrijgekomen.

In een latere verklaring van de producent blijkt dat er bij het bedrijf al eerder dit jaar iodine is vrijgekomen, er zou een probleem zijn met het filtersysteem. Omdat het ze niet lukte om de uitstoot te verminderen is in september gestopt met de uitstoot, aldus het bedrijf. Volgens hen zou de iodine die gemeten is boven andere landen dan Hongarije, niet van dit bedrijf afkomsting zijn.

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije