Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

5de Lecso Festival Székesfehérvár

lecsohv.jpgMaandag 21 september 2009 - Op verschillende plaatsen in Hongarije worden Lecsó festivals georganiseerd. Op 26 september vindt het grootste Lecsó bacchanaal voor de vijfde keer plaats te Székesfehérvár. Al 205 teams hebben zich ingeschreven om een gooi te doen naar de verkiezing van hun lecsó tot beste lecsó van het jaar. In de afgelopen jaren is dit festival uitgegroeid de grootste van de attractie van Székesfehérvár.

Duizenden bezoekers trekken door de hoofdstraten van de stad om uit de vele ketels (bográcsok) lecsó te proeven. Ook een vakkundige jury gaat rond en wijst de uiteindelijke winnaar aan. Deelnemers kunnen vanaf half zes in de ochtend terecht op de Várkörút, voor deze gelegenheid omgedoopt tot "Lecsó utca". Om 09.00u ontbranden de vuren en mogen de lecsó's gaan pruttelen. Om 17.00u wordt bekend gemaakt wie de lekkerste lecsó gemaakt heeft.

Lecsó is een basis gerecht in de Hongaarse keuken. Niets maakt de Hongaarse kok of kokkin trotser dan dat de door hem/haar bereidde lecsó tot goddelijk wordt verklaart. Er bestaat geen standaardrecept voor, maar drie ingrediënten moeten er zeker in. Één deel ui, twee delen tomaten en vier delen paprika's worden samen langzaam gestoofd. Sommigen roeren er ei doorheen, andere bakken worst (Gyulai of Debrencei) of bacon en mengen deze door de lecsó. U begrijpt: iedereen heeft zijn eigen originele lecsó. Op dit festival kunt u behalve met gangbare lecsó's ook met nieuwe variaties kennis kunnen maken.

26 september - Lecsófesztivál Székesfehérvár/Fehérvári Lecsóf?z? Fesztivál - Székesfehérvár, Várkörút vanaf 09.00u

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije