• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Paasham Propaganda

husvetisonkaZaterdag 3 april 2010 - Dat je als Hongaar bij de aankoop van de traditionele ham voor bij de Paasmaaltijd een keuze kunt maken tussen goedkoop of duur en tussen kwaliteit of juist wat minder, dat spreekt voor zich. Maar dat je met die keuze ook een bewust politiek statement kunt maken naar familie en vrienden, tja... In Hongarije kun je momenteel echt aan bijna alles een politiek kleurtje geven, dus ook aan de Paasham.

In het kader van 'Eet Hongaars!' en 'Koopt Hongaarse waren!', stond vorige week in de Magyar Hírlap - laten we zeggen: een meer dan rechtse krant, waarin niet geschroomd wordt zaken enigzins aan te dikken of te verbloemen als het zo uitkomt - een heerlijk propagandistisch artikel om de lezers op te roepen met Pasen toch vooral echte Hongaarse ham te eten.

Dat je weet wat je eet en waar dat vandaan komt, dat zouden meer mensen in de wereld moeten doen. Al zouden we onze 'groene voetstap' er maar eens bewuster mee zetten. Maar in dit artikel met de kop 'We moeten Hongaarse ham kopen!' ging het om iets heel anders. De grote buitenlandse - lees: de Hongarije kapotmakende - supermarktketens in het land zouden enkel slechte met kleurstoffen en smaakstoffen bereidde en met pekelwater ingespoten hammen verkopen. Omdat de vraag in Hongarije elk jaar groot is voorafgaand aan Pasen, zouden deze ketens ook nog eens al die slechte hammen importeren. En waar komt die ham dan vandaan volgens het artikel? Jawel, uit het boze buurland Slowakije, waar alles vandaan komt waarvan een rechtgeaarde Hongaar gruwelt. Een Slowaakse ham op tafel zetten met de 'authentieke' Hongaarse Pasen, dat kan natuurlijk niet. En volgens de huidige Hongaarse tijdgeest moet je dan de juiste keuze maken. Een nationaal politieke keuze.

Fijntjes worden in het artikel de uitspraken van mevrouw Menczel Lászlóné aangehaald. Zij is secretaris van de Raad voor de Vleesverwerkende Industrie. Iedereen zou er volgens haar op bedacht moeten zijn dat 'de oude goede standaarden moeten worden hooggehouden, dat de Hongaarse producten op elk niveau en met alle kracht en inzet moeten worden ondersteund'. Hoewel wat verheven haar woordgebruik, is daar natuurlijk niets mis mee. De trend naar regionaal, ambachtelijk en 'slow' is in heel Europa gaande, en terecht. Maar dan komt er van haar nog een betoogje achteraan. 'Goedkope import ham heeft een veel slechtere kwaliteit dan de Hongaarse. De Hongaarse voorschiften zijn ook veel strenger dan in de meeste andere landen. Hongaarse hammen bevatten geen smaakstoffen, kleurstoffen en conserveermiddelen. Ze worden enkel gepekeld en licht gerookt'.

hamlszl foto: TdSMijn vraag is als ik zoiets lees, hoe zit het dan met de overal verkrijgbare goedkope Hongaarse ham? Die kan net zo vol met E-nummers zitten als die uit Slowakijke, toch? En hoe zit het met dure geїmporteerde kwaliteitsham? Uit Duitsland bijvoorbeeld? Dat is een toch ook een land met hele strenge voorschriften? En als ik nou eens een goedkope Hongaarse ham koop, bij een Hongaarse supermarktketen? Wat zet ik dan op tafel met de Paas? Het kan natuurlijk zijn dat de schrijver van het artikel, Szilvester Szarvas, de woorden van vrouw Menczel iets heeft aangedikt en andere zaken heeft verbloemd. Hij schrijft wel eens vaker artikelen in die krant. En daarin lees je ook meestal, in andere bewoordingen, hoe Hongaarse waren zoals wijn, pálinka en zuivel zouden moeten worden verheven tot nog verder dan Hongaarse Hoogten en met alle kracht en inzet zouden moeten worden ondersteund.

Wel, ik hou het dit jaar maar op Hongaarse eieren met de Paas. Want echt waar: in Nederland krijg je zulke eieren niet. Gewoon hier in de supermarkt verkrijgbaar en altijd lekker! En anders haal ik ham bij ome László, Servisch-Duits-Hongaars. In die volgorde want zo is ook zijn bloed. Naar Servisch-Duits recept in Hongarije gemaakt van Hongaarse varkens. Zo is mijn 'groene voetstap' meteen gegarandeerd.

>>>> Door:  Tom de Smet

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije