• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Voor de Pasen strengere voedselcontrole

ham-abVrijdag 22 april 2011 - Met Pasen eet de Hongaar traditioneel de Paasham, een gebruik dat we in Nederland en Vlaanderen niet echt kennen. Die Paasham wil nog wel eens in kwaliteit verschillen, reden om elk jaar voorafgaand aan de pasen voor de voedsel-en warenautoriteiten supermarkten en levensmiddelenwinkels binnen te stappen.

 

Voor Pasen puilen de winkels altijd uit van de gerookte hammen, schouderstukken en hamschijven. Niet alleen in winkels werden de controles gedaan, ook bij de producenten en in de opslagmagazijnen vonden die plaats. De controles waren vooral gericht op de ham, andere gerookte vleesprodcuten, eieren en zoetwaren. In geval van overtreding werden er boetes vanaf 15.000 forint tot wel 2 miljard forint worden opgelegd.
In vorige jaren was vooral de kwaliteit van de rauwe, kort gerijpte, hammen een probleem. Uiteraard werd dat door het Hongaarse Ministerie van Landbouw geweten aan de import uit het buitenland. De Hongaarse ham voldoet schijnbaar beter. Volgens het Ministerie werden er dit jaar echter minder hammen geїmporteerd, dus waren er ook minder problemen.... (Lees ook: Paasham Propaganda, april 2010)

Het onderzoek werd door de Bond voor Consumentenbescherming en de Vakraad van Landbouw gezamenlijk gedaan, omdat het niet enkel om de veiligheid van levensmiddelen gaat maar of de consument wel een eerlijke prijs betaalt. Zo werd er onderzocht of de producten ook wel echt daaruit bestonden als wat op de verpakking stond, en of bij zogenaamde kortingsacties ook echt die vermelde korting werd gegeven.

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije