• Home
  • Overigen
  • Onderwijs

Friese studenten op sleeptouw door Boedapest

a-stud-abDonderdag 16 december 2010 - Hoe krijg je tachtig Nederlandse studenten en vier docenten tegelijkertijd een beetje soepel rondgeleid door Boedapest? Door ze op een centraal punt in de stad in groepjes te verdelen en ze dan door een stuk of acht bevlogen Nederlands sprekende Hongaarse studenten als gids allemaal een andere kant op te sturen.

De studenten communicatie van de Hogeschool Leeuwarden werden op hun eerste dag in Boedapest trouwens niet gespaard. Om half tien 's ochtends met regen, natte sneeuw en een ijskoude wind startte hun zondagse overlevingstocht voor een halve dag. Naast dat ze lopend en met openbaar vervoer reizend een goede indruk kregen van de stad, waren voor hen de Hongaarse jonge gidsen wel het meest interessant! En die spraken nog Nederlands ook, dus contact was snel gelegd. Slingerend door de stad met bus, tram, metro en benenwagen trokken ze van de Grote Synagoge naar het Heldenplein, van Astoria naar het Gellért, of met een rammelend boemelbusje vanaf Deák tér de Burchtheuvel op.

stud1-b-cTerwijl de groep van Vincent heel slim besloot om niet te lang te lopen voordat ze koffie en taart konden nuttigen in het mooie koffiehuis van het Párizsi Nagyáruház aan de Andrássy - "zoiets hebben wij niet in Nederland, in zo'n mooie zaal je taartje eten, heerlijk!" - strompelde de door kou bevangen leden van een andere groep door ijs en sneeuw via glibberpaadjes de burchtheuvel af. Wanneer toch kwam die koffiepauze? Eenmaal in de Gödör Klub was het lekker warm, maar duurde het erg lang voordat iedereen koffie of warme chocolademelk had. "Kunnen ze niet meer bediening inzetten?", was de opmerking van een van de studenten. Er stond één meisje achter de bar, daar ging haar rustige start van de zondag door deze invasie van ruim twintig jonge koukleumen.

Eindpunt voor alle rondleidingen was het Vörösmarty plein, op de Kerstmarkt. Een paar docenten doken meteen op de glühwein af. De groep die eerst nog van plan was om naar de Kerstmarkt te lopen met nog een stop tussendoor bij het Parlementsgebouw, koos wijzelijk voor een kortere route. Maar niet zonder een moment op het Roosevelt tér om de hal van het Gresham Palota te bewonderen. De prachtige jugendstil, de lampen, misschien wel de mooiste kerstboom van de stad en de luxe toiletten - stiekem voor wie moest, even lekker comfortabel - was dat een warm bad zo aan het einde van de tocht.

Eenmaal samen op de Kerstmarkt werden snel de uitgaanstips besproken en de contacten tussen Hongaarse en Nederlandse studenten uitgewerkt, waarna de studenten weer oplosten in de massa op het plein om hun eigen weg te gaan. Er zullen nog veel interessante verhalen zijn uitgewisseld tijdens hun vrije namiddag met een glas in een of andere kroeg. Maar zo bont konden ze het ook weer niet maken, want na etenstijd werden ze allemaal in gala in de Opera verwacht. Dat hadden de docenten met hun strakke organisatie slim bekeken!

>>>> Tekst, foto's:  Jitske Wadman & Tom de Smet

 

stud1-bab

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije