Van Leeuwarden naar Hongarije, een barre tocht

nhl-1Woensdag 19 januari 2011 - Op een ijskoude vrijdagavond, 10 december 2010, stond de negentig koppen tellende groep studenten en docenten klaar in Leeuwarden voor het vertrek naar de hoofdstad van Hongarije, Boedapest. Hieronder een verslag geschreven door een aantal van deze studenten: 
NHL-2
Na een lange reis van zo'n vierentwintig uur, met veel sneeuw, gladheid en een oponthoud van drie uur lang stilstaan in de file bij Bayern in Duitsland, kwam de groep uiteindelijk aan in Boedapest. Die zaterdagavond namen de reizigers vlot intrek in het Atlas Hotel en nog dezelfde avond werd er al kennisgemaakt met de warme Hongaarse thermaalbaden van het Széchenyi fűrdő die erg welkom waren na de lange en koude busreis.

NHL-4Zondagochtend verzamelden de studenten zich in de binnenstad van Boedapest om een Nederlandstalige rondleiding te krijgen door de stad. Deze rondleiding werd gegeven door een aantal Hongaarse studenten die de Nederlandse taal studeren. Tijdens deze excursie werden onder meer het Heldenplein, de joodse buurt en typisch Hongaarse winkeltjes bezocht. Na deze stadswandeling haasten de studenten zich terug naar het hotel om zich om te kleden in galakleding voor een bezoek aan het operagebouw aan de Andrássy út om daar de opera Ascanio in Alba te zien.

De Hongaarse bedrijven, voor wie de studenten aan het werk gaan, werden maandag en dinsdag bezocht. Tijdens de bezoeken werden de van tevoren uitgedachte concepten gepresenteerd aan de directies van de diverse bedrijven. Ook werden op deze dagen het ministerie van Buitenlandse Zaken bezocht en het buitenverblijf van Sissi en Frans Jozef in Gödöllő. In dit paleis zullen in 2011 de vergaderingen gehouden worden tijdens het EU-voorzitterschap van Hongarije.

NHL-3De studenten van het Eszterházy Károly College in de stad Eger werden op woensdag bezocht. Gedurende deze dag werden er workshops aangeboden door de Nederlandse docenten, waarbij de Nederlandse en de Hongaarse studenten samenwerkten aan een eindproduct. Hierbij werd onder meer een flashmob bedacht en uitgevoerd voor het gemeentehuis van Eger.

Donderdag bleek een rustige dag. Er werden nog een paar bedrijven bezocht in de regio, en de studenten kregen een concert in de Basiliek. Na dit concert konden de studenten genieten van een vrije middag. Rond 19.00 uur vertrok de groep met de bus weer richting Nederland. Ook de terugreis duurde veel langer dan verwacht want er was wederom veel sneeuw en gladheid, waarbij het de vraag was of de bus binnen de voorafgestelde tijd in Leeuwarden zou zijn. Dit lukte, ondanks de hevige sneeuwval, waarna de studenten zich spoedig naar huis begaven om in twee weken kerstvakantie bij te komen van een erg leuke werkweek in het koude Hongarije.

De groep studenten van de Nederlandse Hogeschool Leeuwarden kwam in december 2010 naar Hongarije als onderdeel van hun Internationale Communicatie Project. Meer over dit project kunt u vinden op de website van NHL.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije