• Home
  • Overigen
  • Onderwijs

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

JobBeurs in Boedapest: Durf anders te zijn!

JobBeurs_13-aklDonderdag 5 april 2012 - "Dit instituut is niet ontstaan om alleen maar goede letterenstudenten op te leiden, maar ook om een goede basis te geven aan onze studenten die op de arbeidsmarkt een betrekking willen vinden." Met deze woorden vatte Dr. Tamás Dezső, decaan aan de ELTE het doel van de JobBeurs op 6 maart 2011 in Boedapest goed samen.


De JobBeurs werd georganiseerd voor studenten Neerlandistiek van de Universiteit Debrecen, de ELTE en de KRE door de Nederlandse Ambassade en de Vlaamse Vertegenwoordiging samen met twee Nederlandse en twee Belgische bedrijven, Getronics, Randstad, K&H Bank en ABInBev.

JobBeurs_16-abDeze vier bedrijven kregen de mogelijkheid om zichzelf te presenteren en gedurende de dag hielden ze ook sollicitatiegesprekken. Zenuwachtige studenten stonden in de gangen van de ELTE, wachtend op drietalige - Nederlands, Engels, Hongaars - gesprekken. De vertegenwoordigers van de bedrijven waren heel aardig, ze begrepen dat wij nog maar beginners zijn met bijna geen werkervaring. Aan het begin van zo een gesprek stelden wij ons voor in het Nederlands en spraken we een beetje over onze studies en toekomstplannen. Onze Engelse taalkennis werd, met meer of minder succes, ook getest. Bij ABinBev vroegen ze naar onze sterke kanten, naar onze eerdere werkervaringen, naar wat wij van een multinationaal bedrijf verwachten en naar wat voor uitdagingen wij zoeken. Nadat onze taalkennis was getest, kregen we meer gedetailleerde informatie over het bedrijf om beter te begrijpen wat ze doen en wat voor mogelijkheden ze voor de sollicitanten hebben.

Een gesprek duurde ongeveer twintig minuten en was vrij informeel. Voor ons als studenten was het een goede mogelijkheid om gesprekservaring op te doen en praktische informatie te verzamelen die van pas komt in de toekomst als wij met onze studies klaar zijn. We kregen zo dus ook even inzicht in de wereld van de multinationale bedrijven. Het was goed om te merken wat voor perspectieven er op dit terreinen voor ons liggen en wat voor een soort werknemers de bedrijven nodig hebben.

Durf anders te zijn!

JobBeurs_12-abBehalve aan sollicitatiegesprekken deelnemen, konden wij ook verschillende presentaties bijwonen. Onder meer werd door Nóra Széll van ABInBev een presentatie gehouden over hoe je een sollicitatiebrief schrijft en een gesprek voert. Voor de Vlaamse Handelsafdeling sprak Dr. Béla Nagy over Vlaamse investeringen in Hongarije. Onder de titel 'Jong geleerd, oud gedaan' hield communicator Anko Reijnders zijn presentatie. In drie talen (Hongaars, Engels, Nederlands) legde hij met grapjes en treffende foto's uit hoe je met 'de buitenwereld' moet communiceren. Hij haalde ook het oude cliché 'Jong geleerd is oud gedaan' omver. Volgens Anko leer je op elke leeftijd iets nieuws en hoeft je nooit te stoppen met leren en studeren. We kregen ook tips over hoe je jezelf kunt onderscheiden van andere sollicitanten.

JobBeurs_11-abDe presentatie werd helemaal niet op een gewone, saaie, manier gehouden. Zo was zijn inleidende verhaal al erg grappig, het ging over iets wat hem 'echt' was overkomen. Hij vroeg: 'Waarom kreeg ik een ezel cadeau?' Op deze vraag bedachten we heel andere antwoorden dan dat waar Anko mee kwam. De reden waarom hij dat diertje kreeg: 'Als ik kan communiceren met een ezel, dan kan ik dat met iedereen'. De rest van de presentatie zat ook al vol vindingrijke verhalen en zeer goede tips. Opvallend waren de sleutelwoorden op het projectiescherm, die vormden samen WEL; Weetgierigheid, Enthousiasme en Levendige belangstelling. Er is geen behoefte aan nog meer diploma's of vijf verschillende taalexamens, maar aan WEL dus wel. Een andere belangrijke factor, misschien wel de belangrijkste, is dat je anders probeert te zijn dan de anderen. Heel veel sollicitatiebrieven en de bijhorende CV's die op personeelszaken binnenkomen zijn niet onderscheidend genoeg. Het maakt niet uit of je vermeld dat je een interessante hobby hebt of een bijzonder bijbaantje, maar alles is beter dan 'gewoon' zijn.

Tijdens de koffiepauze hadden we de gelegenheid om een gesprek te voeren met de Nederlandse ambassadeur Robert Milders. Hij vertelde ons dat hij hoopte dat deze dag voor de studenten leerzaam zou zijn en dat op een volgende JobBeurs niet alleen Nederlandse en Vlaamse bedrijven, maar ook Hongaarse firma's zich zullen kunnen presenteren. Volgens hem is de Nederlandse export naar Duitsland natuurlijk heel belangrijk, maar het zou ook goed zijn als Nederland niet enkel daarin, maar ook meer in Hongarije zou investeren. Als de Hongaren dan ook meer vreemde talen zouden spreken, zou dat een keerpunt zijn in het bedrijfsleven en daardoor tot bloei komen.

>>>> Door: Zita Molnár, Flóra Remzső, Nikolett Járási, Piroska Noszály en Krisztina Deme - MA-studenten KRE Neerlandistiek

JobBeurs_6ab JobBeurs_13-ab

Linkerfoto: Gábor Pusztai (vakgroephoofd Neerlandistiek Debrecen) trekt een lootje onder toezicht van de Vlaamse Vertegenwoordiger André Hebbelinck. De hoofdprijs: een vliegreis naar Nederland of Belgiё.

.

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije