• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Nederlandse VU-studenten in Boedapest II

vulogo2.gifZondag 8 november 2009 - Ad Valvas, het weekblad van de Vrije Universiteit in Amsterdam, plaatst regelmatig e-mails van studenten die schrijven over hun stage, onderzoek of studie in het buitenland. Vorige week plaatsten wij op Hongarije Vandaag de e-mail van Arika Nagy, vandaag hier het verhaal van Esmée Grotendorst, derdejaars student organisatieantropologie. Ook zij studeert een semester in Boedapest.

Studeren in Hongarije is iets zwaarder dan in Nederland. Het grootste verschil zit in de toewijzing van het aantal studiepunten (ECTS) per vak. Als VU-student ben ik gewend dat een vak gemiddeld vijf tot soms wel tien studiepunten oplevert, en eerlijk is eerlijk: daar hoef je niet per se heel veel voor te doen. Hier behaal je voor een vak twee à drie studiepunten en daarvoor moet je ten eerste natuurlijk aanwezig zijn, daarnaast vaak presenteren, je krijgt wekelijkse opdrachten, een tussentijds tentamen en tot slot een eindopdracht of nog een tentamen.

Als Erasmus-student moet je echter dertig studiepunten halen, dus dat zou een erg vol rooster worden. Gelukkig zijn de docenten hier erg blij met ons buitenlanderss en geven ze graag meer punten voor een vak, mits je extra opdrachten doet, waardoor ik nu acht vakken volg, waaronder die van andere studies zoals politicologie, sociologie en psychologie. Hierdoor heb ik een zeer gevarieerd rooster dat het extra interessant maakt voor me.

Voor mijn vertrek vermoedde ik dat vakken hier wellicht vanuit een ander (minder westers) perspectief gegeven zouden worden, maar dat valt wel mee. Een vak als internationaal recht behandelt algemene onderwerpen, zoals de Europese Unie, niet anders dan in Nederland gebeurt. De verschillende nationaliteiten binnen de groep zorgen wel voor extra input en docenten maken hier ook graag gebruik van. Bij een vak als Legal en Ethical Issues van de factulteit Psychologie komt vaak ter sprake wat er in een bepaald land aan ethische kwesties speelt. Nederland is dan met zijn Euthanisiewet een interessant discussiepunt.

Gelukkig blijft er nog genoeg tijd over om leuke dingen te doen. De stad heeft een zeer internationaal karakter door de verschillende (internationale) universiteiten. Bovendien zijn er bijna op elke dag wel speciale borrels of happy hours; heel aantrekkelijk na een dagje studeren. Het enige minpunt is dat sommige colleges om acht uur 's ochtends beginnen. Dan dacht je dat negen uur op de VU vroeg was! Maar ach, je ben maar één keer student in Boedapest!

 

>>>> Door:  Esmée Grotendorst

 

 

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije