• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Nederlandse VU-studenten in Boedapest I

vulogo2.gifZondag 1 november 2009 - Ad Valvas, het weekblad van de Vrije Universiteit in Amsterdam, plaatst regelmatig e-mails van studenten die schrijven over hun stage, onderzoek of studie in het buitenland. Vanuit Boedapest kreeg de redactie van Ad Valvas begin september deze e-mail binnen van Arika Nagy, masterstudent rechtsgeleerdheid. De colleges moesten nog gaan beginnen.

Sziastok! (Hallo allemaal)

Boedapest als studiestad spreekt Nederlandse studenten niet meteen aan. Mij dus wel, want als geboren Hongaarse is dit voor mij juist een zeer leuke en leerzame manier om wat langere tijd in mijn geboorteland door te brengen.
De Eötvös Lóránd Universiteit is een van de grootste en bekendste universiteiten van Hongarije, met de rechtenfactulteit als een van de mooiste gebouwen van de stad. Deze inspirerende omgeving met veel studentencafés en gezellige (goedkope!) restaurantjes zal het studeren hier alleen nog maar leuker maken. De colleges zijn nog niet begonnen, maar de coördinatoren van de verschillende faculteiten heten je al met veel enthousiasme welkom.

Aangezien ik naast rechten ook politicologie en sociaalwetenschappelijke vakken ga volgen, heb ik contact met drie verschillende coördinatoren. Als student met een Erasmusbeurs heb ik ook nog een persoonlijke mentor, die me werkelijk bij alles kan en wil helpen.
Naast de vele Amerikaanse en Canadese studenten wemelt het hier van studenten uit Europese landen. De universiteit is zich hiervan bewust en organiseert allerlei bijeenkomsten, feestjes en excurcies. Bovendien wordt er aan het begin van het semester een aparte ceremonie voor alle buitenlandse studenten georganiseerd, waar je kennis kunt maken met elkaar en met de docenten en hoogleraren.

Ik vind het jammer dat er zo weinig Nederlandse studenten voor Boedapest kiezen, ik ben de enige van de VU! Boedapest is namelijk een wereldstad en wordt ook wel het Parijs van Oost-Europa genoemd. Ben je nog niet overtuigd? Als student heb je hier al een ov-maandabonnement voor slechts twaalf euró. Met een ov-vergoeding van tachtig euró per maand uit Nederland kom je dan een heel eind!

Viszlát (tot ziens) en misschien tot de volgende mail.

>>>> Door: Arika Nagy

Volgende week op Hongarije Vandaag: Esmée Grotendorst, derdejaars organisatieantropologie.

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije