• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Nederlandse VU-studenten in Boedapest III

vulogo2.gifVrijdag 5 februari 2010 - In het weekblad van de Vrije Universiteit in Amsterdam werden gisteren weer 'Mails uit Boedapest' gepubliceerd. De mails zijn afkomstig van Arika en Esmée die een tijdje in Boedapest hebben gestudeerd en nu weer terug zijn in Nederland. Het studeren en leven in Boedapest is hen goed bevallen en heeft flinke indruk gemaakt.

 

arika5.jpgArika Nagy, masterstudent rechten, studeerde een semester in Boedapest, Hongarije.

Sziastok! (Hallo allemaal!) De tijd is werkelijk voorbijgevlogen. Vijf maanden geleden schreef ik in Ad Valvas over mijn eerste ervaringen als Erasmus-student. Nu is het semester alweer afgelopen. Het is vast en zeker zo snel gegaan omdat ik me in die vijf maanden zo uitstekend heb vermaakt.

Prachtige bibliotheek
Het belangrijkste is dat ik al mijn vakken met mooie cijfers heb gehaald. De universiteit heeft een prachtige bibliotheek en dat maakte het studeren voor mij een stuk aangenamer. Je kunt uit heel veel vakken kiezen omdat je niet aangewezen bent op het aanbod van je eigen faculteit. Ik heb bijvoorbeeld ook een vak bij psychologie en een politicologie gevolgd. Mijn andere vakken liepen uiteen van International and Comparitive Tax Law tot Transitional Justice. Bij dat laatste vak hebben we tripjes gemaakt naar een museum en een gevangenis.
Ook heb ik bij twee gastdocenten colleges gevolgd: hoogleraar Hamaeckers uit Nederland en een advocaat uit de Verenigde Staten. Zij gaf Commercial Law, een erg leuk vak waar je kennismaakt met het Amerikaanse rechtstelsel.

Centrale ligging
Natuurlijk had ik naast het studeren ook genoeg tijd over voor andere dingen. Door de gunstige centrale ligging van Boedapest kun je heel gemakkelijk naar de omringende landen reizen. Zo ben ik naar Krakau en Auschwitz in Polen, Bratislava in Slowakije, Wenen en Milaan geweest.
Ook heb ik ontzettend veel mensen ontmoet en vriendschappen opgebouwd. Iedere internationale student die ik ken, vindt het geweldig om in Boedapest te studeren. Er is elke avond wel iets te doen; het barst van de borrels en feestjes.
Ik kijk dus met veel plezier terug op de afgelopen vijf maanden. Ik vind dat elke student een tijdje in een ander land zou moeten studeren. En het is echt niet nodig om gelijk naar de andere kant van de wereld te vertrekken.
Boedapest, ik ga je missen!

esme3.jpgEsmée Grotendorst, derdejaars organisatieantropologie, studeerde ook een semester in Boedapest.

Over twee dagen is het zover, dan zit ik weer in het vliegtuig naar Amsterdam en ga ik weer terug naar het échte leven. Het afgelopen semester heb ik ervaren als één grote, onbezorgde en vooral leuke tijd. Iedere Erasmus-student leidt tijdelijk een ander leven, en daar valt natuurlijk uitgebreid met elkaar over te praten. Sommigen spreken zelfs van vakantie, maar dat ligt er maar net aan hoe je serieus je met je studie bezig bent.
Zelf ben ik naar elk college gegaan en heb ik alle vakken met goede cijfers afgerond. De colleges hier waren intensiever omdat de groepen doorgaans kleiner waren dan in Nederland. Dat maakte het wat mij betreft alleen maar leuker.

24/7
Gelukkig nam het studeren lang niet al mijn tijd in beslag en heb ik volop genoten van mijn nieuwe woonplaats. Voor ik vertrok, plaatsten nogal wat mensen vraagtekens bij mijn keuze voor Boedapest. Wat ga je dáár doen dan? Het is jammer dat zo veel mensen nog steeds zo'n ouderwets beeld van Boedapest of Hongarije hebben. Het is zo ontzettend achterhaald! De stad is groots, mooi en leeft 24 uur per dag. Dat is dus een groot verschil met Amsterdam. Bovendien is het leven goedkoper, waardoor je als student ontzettend veel leuke dingen kunt doen, zowel in Boedapest zelf als daarbuiten.
Het is zonde dat zo weinig studenten ervoor kiezen om een semester in het buitenland te gaan studeren. Het wordt ons heel gemakkelijk gemaakt, dus waarom niet gewoon doen?
Ik ga weer met een frisse instelling terug naar Amsterdam en hoop dat meer studenten ervoor kiezen om een semester naar het buitenland te gaan. Of beter gezegd: om Boedapest te ontdekken.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije