• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Wat nu, verbod of geen verbod?

nm-klVrijdag 12 april 2013 - De Hongaarse regering zit in een lastig parket. Werd er van verschillende kanten gevraagd om de komende parade van extreem rechtse motorrijders in Boedapest te verbieden, door Minister van Binnenlandse Zaken Sándor Pintér nu verboden op aandrang van premier Orbán, blijkt dat het verbod ingetrokken moet worden. 

De TASZ (Organisatie voor burgerrechten en vrijheid van meningsuiting) liet weten dat het verbod in strijd is met de wet. Of we het nu willen of niet, de parade met honderden antisemitische motorrijders zou door kunnen gaan.

De vergunning voor deze tocht onder de slogan 'Geef Gas!' (zie artikel op Szia.nl) was eerder afgegeven door de gemeente Boedapest. Als die een week later gehouden zou worden, was er iets minder ophef geweest. Maar de motorparade vindt op zondag 21 april plaats, en dat is dit jaar ook de dag dat de slachtoffers van de Hongaarse holocaust herdacht worden met 'Az Élet Menete', een herdenkingstocht die sinds 2001 jaarlijks gehouden wordt.

Vrij snel liet premier Orbán in een regeringsverklaring weten dat het niet te tolereren valt dat juist op die dag deelnemers aan de mars op zo een onwaardige wijze beledigd en verstoord worden. Hij gaf Minister Pintér opdracht om de motorparade, maar ook eventuele andere evenementen op 21 april met een politiek of haatdragend karakter te verbieden. De hoofdstedelijke politie trok daarop meteen de vergunning voor de parade in, maar heeft niet echt goed nagedacht. In februari is de nieuwe wet om het in het openbaar gebruik van zowel fascistische als communistische symbolen strafbaar te stellen, door het Constitutionele Hof onwettig verklaard. Op die gronden zou de parade dus wel eens door kunnen gaan.

Doet de regering eindelijk eens wat tegen het oplevende fascisme zou je denken - Orbán kreeg gisteren voor zijn snelle actie zelfs een complimentje van de ADL (Amerikaanse Burgerorganisatie tegen antisemitisme - blijken ze weer de wet te overtreden. De organisatie van de motorparade stapt daarom nu naar de rechter. Regeringswoordvoerder András Giró-Szász liet weten dat de politie in de toekomst  beter moet onderzoeken of er wel of geen vergunning afgegeven kan worden voor zulke evenementen. 

   
>>>> TdS  
>>>> Bron:  diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije