Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Motorparade 'Geef Gas!' mag niet doorgaan

Donderdag 18 april 2013 - Het bezwaar dat de organisatie van de motorparade 'Adj Gázt!' had aangetekend tegen de beslissing van de politie om de vergunning voor die parade in te trekken, is door de Rechtbank voor Bestuurszaken in Boedapest afgewezen. De tocht door de stad, die op 21 april zou plaatsvinden, mag niet doorgaan.

De motorclub Nemzeti Érzelmű Motorosok (NEM) plande deze tocht door Boedapest op dezelfde dag dat 'Az Élet Menete' gehouden wordt ter herdenking van de Hongaarse slachtoffers van de holocaust. De NEM, extreem rechts en berucht om de antisemitische en racsistische uitingen, had daarvoor een vergunning gekregen van de gemeentelijke politie. Vorige week trok die de vergunning weer in op aandrang van regeringszijde. De weerstand tegen de motorparade, uitgesproken door premier Viktor Orbán in een regeringsverklaring, was er ook bij de oppositiepartijen MSZP, LMP en DK.

De rechtbank besloot tot afwijzing onder meer omdat de slogan 'Adj Gázt' duidelijk verwijst naar de gaskamers in de Tweede Wereldoorlog en daarmee dus kwetsend is voor de deelnemers aan de herdenkingstocht 'Az Élet Menete'. Het is niet bekend of de motor parade op een andere datum gehouden worden. 

   
>>>> Bron:  diverse media

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije