Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Bijzondere vondst leidt tot Baksteen Museum in Tiszaszentimre

tglmzm-klDonderdag 22 mei 2014 - Je ziet ze wel eens in Hongarije in cafés, clubs en wijnbars, oude bakstenen waarin symbolen gestempeld zijn die gebruikt worden om de tent hip mee in te richten. Die stenen hebben vaak een lange geschiedenis, zo werden bij de verbouwing van de 240 jaar oude Gereformeerde Kerk in Tiszaszentimre dit soort van gestempelde stenen gevonden die dateerden uit de bouwperiode van 1772 tot 1780.

tglmzm-dmOp deze stenen staat T.Sz.IRE (Tiszaszentimre), REFORMA.EK (Református Eklézsia) en TSZI.EK (Tiszaszentimrei Eklézsia), ze werden speciaal gemaakt voor de te bouwen kerk. De vondst in 2012 was voor de dominee van de kerk, Gusztáv Fodor, het begin van zijn verzamelpassie. Dat sommige dingen een héél snel verloop kunnen krijgen, laat de huidige collectie zien. Hij verzamelde in korte tijd rond de driehonderd unieke kerkelijke gestempelde bakstenen, waaronder Joodse, Rooms-Katholieke, Grieks-Orthodoxe, Lutherse en Gereformeerde, die van overal uit Hongarije en uit de vroegere Hongaarse gebieden komen.

tglmzm-kstZomer 2013 werd het Tégla Múzeum, dat in de kerktoren is gevestigd, geopend. Het museum kwam tot stand dankzij financiële bijdragen van de Gereformeerde Kerk in het Nederlandse Langedijk en door de steun van Nederlanders en Belgen die in de gemeente Tiszaszentimre wonen. Het is ook bijzonder dat de website van het museum als eerste in de Nederlandse taal is opgezet. Nederlandse bewoners van Tiszaszentimre hebben die voor de dominee samengesteld. Aan een Hongaarstalige, een Duitse en Engelse versie wordt nu gewerkt.

Vooralsnog is het museum enkel geopend op afspraak. Voor wie langs wil gaan bij het Tégla Múzeum, stuur een mailtje naar: . Of bel met Johan Schoonebeek: +36 30 589 84 37
Rondleidingen kunnen in het Nederlands, Engels, Duits en Hongaars worden gegeven.

Meer informatie over het museum, Nederlandstalig, Tégla Múzeum

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije