Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Ook in Boedapest is het oppassen, 'Oplichters in het buitenland'

vctcklDinsdag 4 maart 2014 - 'Zo is het leven, c'est la vie'. De jonge vrouw aan het einde van aflevering Boedapest in de SBS serie 'Oplichters in het buitenland' geeft het helder en bondig weer. Er moet immers geld verdiend worden, linksom of rechtsom, en die toeristen trappen zelf in de val. Als je je als mannelijke toerist mee laat tronen door twee mooie jonge meiden voor een drankje, kun je ervan uitgaan dat je uiteindelijk de portemonnee moet trekken, en zelfs meer. De rekening die je gepresenteerd krijgt vraagt namelijk om extra flappen uit de betaalautomaat. En dan heb je nog geen eens seks gehad.

We wisten het natuurlijk al: in Boedapest is het al jaren oppassen geblazen als je geld wisselt op straat, zijn er wel heel veel zielige kromme oude vrouwtjes aan het bedelen en zie je ook zeer veel fijne jonge dames in de Váci utca en directe omgeving flaneren die in zijn voor een babbeltje met een buitenlandse man. In alle vrolijkheid weten deze meiden je een kroeg in te lokken, je de duurste drankjes te laten bestellen en als je de rekening niet wilt betalen, dan heb je kans dat er wat kaalkoppen langskomen om je in elkaar te trimmen. Je vraagt je af waarom er toch steeds weer toeristen zijn die daar met open ogen instinken. En dat zijn heus niet altijd alleengaande oudere mannen, ook jonge gozers samen op stap kwamen met dit soort verhalen. Zelfs een vriendelijk, maar wel erg naïef, Duits homopaar werd een paar jaar geleden op soorgelijke wijze van hun vakantiebudget ontdaan. 

De aflevering op SBS over Boedapest van zondagavond 2 maart (beetje langdradig en te hijgerig) is ook opgepakt door de Hongaarse newsportal Origo. Op hun site is een samenvatting (met uitleg) van de met verborgen camera gefilmde praktijken rond de Váci utca (de fatsie oetsa straat) te zien. Onder het artikel blijven de reacties binnenstromen. Een opvallende: 'Laat al die buitenlandse toeristen oprotten!' Tja, elke toeristenstad in de wereld is wel een beetje toeristen-moe, maar oprotten? Enfin, de aflevering valt ook zonder geluid te bekijken en dan is het best een leuk geschoten filmpje van deze bruisende stad met haar bewoners, het openbaar vervoer, de architectuur, de toeristen en natuurlijk, al die kleine crimineeltjes. Zo is het leven, c'est la vie!

>>>> Op Origo: Így húzzák le a turistát 67 ezerrel a szülinapos lányok
>>>> Op SBS:  Oplichters in het buitenland - Boedapest

>>>> Tom de Smet

Tip: als je als man aangesproken wordt door twee jonge vrouwen in het centrum van Boedapest, doe dan net alsof je doof bent en je hen niet hebt gehoord. Loop nog een endje door, ze komen vast wel even achter je aan. Draai je dan plotseling om, lach naar ze en wens ze een fijne avond en nog veel succes met hun werk. Elke keer weer leuk om hun eerst nog zo vriendelijke uitdrukking op hun gezicht in een fractie van een seconde te zien omslaan naar een paniekerige boosheid!  Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije