Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Nederlandse en Hongaarse kunstenaars presenteren werk in Pécsbagota, 28 september

Invitation Compartments-a-klMaandag 15 september 2014 - Al weer voor de zevende keer organiseert stichting Post 15 in het kader van Artist in Residence een eindpresentatie van het werk van een groep kunstenaars die zowel uit Nederlanders als Hongaren bestaat. In het kleine Hongaarse dorp Pécsbagota, met rond de 100 inwoners, heeft de Nederlandse kunstenaar Elizabeth de Vaal ook een huis en zij is al die jaren de drijvende kracht achter deze samenwerking.

post15-1-aElke zomer trekken Nederlandse kunstenaars naar het dorp om daar nieuw werk te maken en Hongaren, veelal jonge kunstenaars die nog studeren of net zijn afgestudeerd, worden uitgenodigd om mee te komen doen om de gezamenlijke eindpresentatie op te zetten. Uit Nederland kwamen dit jaar Sjef Henderickx (gebruikt materiaal uit oude wijnkelders) en Ane Koczorowski uit Schiedam en Jolande van Nuenen uit Tilburg  naar Pécsbagota. Elizabeth vroeg onder meer de Hongaarse Szilvia Villányi en Máté Labus, die op de Kunstacademie een opvallende eindpresentatie hadden, om te komen. Onder de titel Compartments (living/working apart but next to each other) vindt de presentatie op zondagmiddag 28 september plaats, iedereen is welkom! Pécsbagota ligt iets ten zuidwesten van de stad Pécs langs de weg van Szentlőrinc naar Harkány.

De Hongaarse Dia Zékány is er voor de tweede keer. Van haar zijn niet alleen schilderijen te zien, ook haar laatste videoproject 'Crossings' uit 2013 wordt vertoond. Voor wie niet naar Pécsbagota kan gaan op 28 september, bekijk die maar eens op haar blog (of direct op Youtube). Iedereen die het Zevende district van Boedapest goed kent, en dan vooral de wijk vlak naast het Keleti Treinstation, zal veel herkennen. Dia Zékány maakte gedurende een aantal maanden filmopnames vanaf haar balkon op de hoek van de Hernád utca en de Péterfy Sándor utca. Simpele sobere beelden (soms Engelstalig ondertiteld) zijn het, maar vol betekenis. Een beetje voyeuristisch is het natuurlijk wel om het leven van alledag op de kruising van deze twee woonstraten ongezien te mogen bekijken. Maar je krijgt zo, met enige gêne soms, maar ook met verwondering, een bijzondere inkijk in een wijk waar je als toerist niet zo snel alleen over straat zult banjeren. Niet schrikken, de troep op straat dat is de 'Lomtalanítás'. Bewoners van elk district hebben een paar dagen per jaar de mogelijkheid om hun ouwe meuk en grofvuil buiten te zetten en dat ziet er, op zijn zachtst gezegd, pittig uit.

>>>> Locatie:  7951 Pécsbagota, Petőfi Sándor u. 15.
>>>> Datum:  28 september, opening om 15.00 uur
>>>> Site:   http://www.elizabethdevaal.nl/
>>>> Facebook:   https://www.facebook.com/AIRPecsbagota
>>>> Mail/info:  

Invitation Compartments 2



Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije