• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Wijnweken in Badacsony, wijn bij het water

440-klVrijdag 12 juli 2013 - Denk je aan het Balatonmeer, dan denk je aan water, veel water. Of je denkt aan wijn, witte wijn. Het is maar waar je de voorkeur aan geeft. Een combinatie van deze twee is ook goed mogelijk, tijdens Badacsony Bor7 kun je bijna direct vanuit het water naar de wijn, en omgekeerd. Het is geen supergroot wijnfestival, maar meer een ontspannen marktje met in de avonduren muziek. 

bdscsnc-aDe witte wijnen uit Badacsony behoren tot de top van Hongarije. Veelal van oude inheemse druivenrassen gemaakt - zoals van szürkebarát, olaszrizling en kéknyelű - en, zeker als de wijngaarden dicht tegen de Badacsonyberg aan liggen, zijn ze herkenbaar aan de mineralen van de vulkanische bodem. Deze berg wordt ook wel de 'Olifant' genoemd. Vanuit het binnenland gezien, bijvoorbeeld vanaf de Csobáncberg, doet hij inderdaad een beetje denken aan een oude olifant die op de oever liggend weemoedig over het meer uitkijkt. 

450-abRuim twee weken lang staan dertien bekende wijnmakers opgesteld in het Díszpark, vlak naast de oever van het Balatonmeer. Je hoeft dus niet de steile Badacsonyberg op te klimmen om bij de wijnhuizen terecht te komen. Op het festival zijn onder meer de bekende wijnhuizen Laposa, Szeremley, Varga, Csanádi en Borbély vertegenwoordigd. Ook staan een regionale pálinkastokerij en een kleine kaasmakerij er met een kraam.

Een wijnhuis dat helaas niet op het wijnfestival staat, is Folly Bor uit Badacsonyörs. Dit wijnbedrijf timmert nog niet zo lang aan de weg, pas een aantal jaren geleden zijn de gezusters Réka en Judit de wijngaarden van hun opa, die enkel voor eigen gebruikt wijn maakte, gaan opknappen en uitbreiden. Zij erfden het kleine huis, de wijnkelder en de grond, maar hun grootste taak nu is het beheer van het arboretum. Dat heeft hun overgrootvader opgezet en begin negentiende eeuw begon hij daar met het planten van exotische bomen die het klimaat van Badacsony verdragen. Dit grote arboretum ligt tegen een steile helling en is vooral beplant met naaldbomen. Op een aantal bladverliezende bomen en struiken na, draait alles er om pijnbomen, ceders, cypressen, sparren, lariksen en coniferen. Sommige van die bomen zijn wel honderd jaar oud. Niet voor iedereen is dit arboretum interessant, verwacht ook geen mooi wandelpark. Maar als je een echte naaldbomenfanaat bent, dan moet je er zeker heen.

fllybr-abcOf die naaldbomen ook van invloed zijn op de wijnen van Folly Bor, tja, dat is natuurlijk suggestie. Maar toch, de heerlijke szürkebarát en vooral de budai zöld uit 2011 lijken de geur van de bomen in zich te dragen. Budai zöld (Groene van Buda) wordt zelden op zichzelf gebruikt, meestal vormt hij onderdeel van een cuvée. Deze budai zöld is mooi zacht en toch kruidig, met de mineralen van Badacsony, maar niet te hard. En dan ook nog eens een lange fruitige afdronk. Hoewel de wijnen in sommige Hongaarse wijnwinkels te koop zijn, onder meer bij Bortársaság, levert Folly Bor vooral aan de horeca in de regio en aan een paar goede restaurants in Boedapest. Op afspraak kun je er heen voor een wijnproeverij. Niet in een proeflokaal, de wijnkelder is daarvoor nog niet geschikt, maar wel buiten in de tuin onder de bomen met uitzicht op de wijngaarden en in de verte het Balatonmeer. Als je het water van het Balaton zat bent en genoeg wijnen hebt geproefd op het festival, dan trek je de volgende dag, het liefst niet met de auto want je gaat wat drinken, naar Badacsonyörs. 

Badacsony Bor7 vindt plaats van vrijdag 19 juli tot en met zondag 4 augustus en is gratis toegankelijk. Badacsonyörs ligt een paar kilometer buiten Badacsony in de richting van Révfülöp. 

>>>> Meer informatie en programma, Hongaarstalig: Badacsony Bor7

>>>> Website-contact Folly Bor: Folly Bor & Arborétum

>>>> Meer over Hongaarse wijnen, Nederlandstalig: Wijn uit Hongarije

 

>>>> Tekst & foto's: Tom de Smet

1002948 329878467142642 1677320680 n

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije