Grote tentoonstelling in Boedapest: Rembrandt en de Nederlandse schilderkunst in de Gouden Eeuw

rembrandt-aDonderdag 4 september 2014 - In het Museum van Schone Kunsten in Boedapest (Szépművészeti Múzeum) wordt eind oktober een grote overzichtstentoonstelling met werk van Rembrandt en andere Hollandse meesters geopend. Met 170 verschillende werken uit zowel de eigen collectie als uit Nederland en andere landen belooft deze tentoonstelling een van de allerdrukst bezochte ooit te worden in de geschiedenis van dit museum. Uiteraard zal de top van de Nederlandse schilderkunst uit de zeventiende eeuw te bezichtigen zijn. De twintig werken van Rembrandt, waaronder zijn eerste en zijn laatste zelfportret, maar ook drie beroemde werken van Vermeer en schilderijen van Frans Hals zullen naar verwachting dan ook de grote publiekstrekkers worden.Maar deze tentoontstelling, die thematisch zal worden opgezet, is juist zo bijzonder omdat er werk van tientallen Nederlandse schilders uit de zeventiende eeuw bij elkaar wordt gebracht. Veertig stukken komen uit de eigen collectie, waarvan het grootste deel sinds eind jaren zestig niet meer te zien is geweest (de museumcollectie van Nederlandse zeventiende eeuwse schilders beslaat bijna 500 stuks!) de andere schilderijen komen uit privé-collecties en van beroemde musea zoals het Louvre in Parijs, de National Gallery in Londen, het Metropolitan in New York, het Prado in Madrid en natuurlijk van het Rijksmuseum in Amsterdam. 

De tentoonstelling 'Rembrandt és a holland „arany évszázad" festészete' wordt opgebouwd rondom Rembrandt, zijn werken zullen samen in één zaal te zien zijn. Daarnaast worden de andere werken thematisch ingedeeld in verschillende secties zoals achtergronden en geschiedenis, de handel, de burgerij, het geloof en landschaps- en portretschilderingen. Naast de 170 schilderijen zullen ook landkaarten, atlassen, meubelstukken en gebruiksvoorwerpen uit het zeventiende-eeuwse Nederland gebruikt worden om de tentoonstelling aan te vullen. 

Vanaf 31 oktober 2014 tot en met 15 februari 2015 is de tentoonstelling voor het publiek toegankelijk. Als er net zulke lange rijen voor de deur zullen staan als bij de Van Gogh Tentoonstelling eind 2006/begin 2007, die toen zelfs met bijna twee weken verlengd werd vanwege de grote belangstelling, zal de in de Nederlandse schilderkunst van de zeventiende eeuw gespecialiseerde curator Ildikó Ember zeer tevreden kunnen zijn. Behalve door de samenwerking met internationale musea komt de tenstoonstelling mede tot stand dankzij de Nederlandse Ambassade in Hongarije en een bijdrage van de Hongaarse staat.

>>>> Meer informatie over de tentoonstelling Engelstalig

>>>> Meer informatie over de tentoonstelling Hongaarstalig

>>>> De tentoonstelling is te bezoeken van 1 november 2014 t/m 15 februari 2015 op dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.30 uur. 

>>>> Adres: Szépművészeti Múzeum, 1146 Budapest, Dózsa György út 41, hoofdingang aan het Hősök tere (Heldenplein) 
Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije