Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hollandse meesters uit Boedapest, een onontdekte parel, verlengd t/m 5 maart

Buytewech kl aWoensdag 26 oktober 2016 - Voordat het Museum van Schone Kunsten in Boedapest begin 2015 haar deuren sloot in verband met een grote jaren durende restauratie was er nog de tentoonstelling 'Rembrandt en de Nederlandse schilderkunst van de Gouden Eeuw' te bezichtigen. Er waren toen naast topwerken uit verschillende internationale musea ook veel prachtige schilderijen uit de eigen collectie van het museum te zien waarvan sommigen al tientallen jaren niet meer uit het depot waren geweest.

Een flink aantal werken uit deze Hongaarse collectie van Hollandse en Vlaamse schilders uit de zeventiende eeuw wordt van half november tot half februari in het Frans Hals Museum in Haarlem tentoongesteld. Het belooft een zeer bijzondere tentoonstelling te worden zoals te lezen valt in het persbericht van het Frans Hals Museum:

Hollandse Meesters uit Boedapest Topstukken uit het Szépmüvészeti Múzeum
Jan Steen Dronken vrouw Szépmüvészeti Múzeum aHet Frans Hals Museum toont vanaf 12 november ruim tachtig werken van Hollandse meesters uit een van de mooiste museale verzamelingen ter wereld, die van het Szépmüvészeti Múzeum in Boedapest. In tegenstelling tot topmusea met vergelijkbare collecties Hollandse meesters, zoals het Louvre en de National Gallery, is die van het Hongaarse museum een onontdekte parel. Dankzij een ingrijpende verbouwing van het Szépmüvészeti Múzeum kreeg het Frans Hals Museum de kans uitzonderlijke 17de-eeuwse schilderijen naar Haarlem te halen. De tentoonstelling laat t/m 5 maart 2017 Haarlemse meesters zien naast bekende Hollandse en Vlaamse schilders, zoals Hendrick Avercamp, Jan Lievens en Anthonie van Dyck. Ter gelegenheid van het 350ste sterfjaar van Frans Hals in 2016 komen twee prachtige portretten van zijn hand uit Boedapest om herenigd te worden met zijn schilderijen in het Frans Hals Museum. Daarnaast zijn er in de tentoonstelling werken van enkele Haarlemse kunstenaars te zien, die tot nog toe niet vertegenwoordigd zijn in de collectie van het Frans Hals Museum, zoals Willem Buytewech en Dirck Bleker. Naast circa 55 schilderijen omvat de tentoonstelling ook zo’n 25 tekeningen van kunstenaars als Rembrandt, Karel van Mander en Frans Post.

Haarlem
Saenredam Nieuwe kerk Szépmüvészeti Múzeum aIn de tentoonstelling ligt de nadruk op Haarlem als centrum van vernieuwing in de 17de-eeuwse schilderkunst. Schilders die hun gehele carrière in Haarlem werkzaam waren zullen veel aandacht krijgen, maar ook kunstenaars die slechts korte tijd in Haarlem werkten of in de Spaarnestad zijn geboren, zijn vertegenwoordigd. Naast de genoemde portretten van Hals komen er uit Boedapest verleidelijke portretten van Johannes Verspronck. Van Jan Steen, Dirck Hals, Jan Miense Molenaer en Richard Brakenburgh zijn genrestukken te zien. Verder komen Haarlemse landschappen van onder meer Salomon van Ruysdael en Jacob van Ruisdael. Ook van Haarlemse stillevenschilders als Willem Claesz Heda en Jan Jansz van de Velde zijn prachtige werken aanwezig. De tentoonstelling legt een aantal parallellen tussen de collectie uit Boedapest en die van het Frans Hals Museum, zo gaan twee Haarlemse kerkinterieurs van Pieter Saenredam een dialoog met elkaar aan.

Holland
Willem Buytewech Vrolijk gezelschap Szépmüvészeti Múzeum aNaast de Haarlemse kunstenaars biedt de collectie van het Szépmüvészeti Múzeum een staalkaart van de Hollandse schilderkunst in de Gouden Eeuw in al haar facetten. De gekozen schilderijen van Hollandse en Vlaamse meesters zijn geselecteerd om nieuw licht te werpen op de Haarlemse stukken. Werk van Noord-Nederlandse schilders als Adriaen Coorte, Jan Lievens en Gerrit Dou en van Zuid-Nederlandse meesters zoals Jan Brueghel en Anthonie van Dyck wordt getoond om de relatie tussen schilderkunst in Haarlem en andere steden inzichtelijk te maken. Ook hierbij zijn alle genres vertegenwoordigd: portretten van Nicolaes Maes en Bartholomeus van der Helst, een historiestuk van Karel Dujardin, een genrestuk van Pieter de Hooch, een landschap van Hendrick Avercamp en een stilleven van Willem van Aelst.

Tekeningen
Een kleine selectie van zeventiende-eeuwse Nederlandse tekeningen uit Boedapest zal de tentoonstelling completeren. Ook hierbij ligt de focus op Haarlemse tekeningen.Van enkele Haarlemse kunstenaars zijn geen schilderijen maar wel prachtige tekeningen in de collectie in Boedapest te vinden. Dit geldt bijvoorbeeld voor Jan de Bray, Hendrick Goltzius en Karel van Mander. Hun tekeningen worden getoond naast die van Albert Cuyp, Paulus van Vianen en Rembrandt.

Hollandse Meesters uit Boedapest zal van 12-11-2016 t/m 12-2-2017 te zien zijn in het Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem  Openingstijden dinsdag – zaterdag 11.00 – 17.00 uur; zon- en feestdagen 12.00 – 17.00 uur Gesloten op 25 december en 1 januari.

Foto`s Szépmüvészeti Múzeum Budapest: Jan Steen – Drunken Woman, (The Procuress?), c. 1665-68, Pieter Jansz Saenredam, Interior of the Nieuwe Kerk in Haarlem, 1653, Willem Buytewech – Merry Company, c. 1620-22.


Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hung├íria Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije