De Budapest Design Week, m'n tweede kerstmis in het jaar

designhet-klDinsdag 30 september 2014 - Elk jaar als de herfst voor de deur staat wacht ik op iets wat zeer speciaal voor mij is. Ik heb het niet over de start van het nieuwe studiejaar, hoewel dat natuurlijk wel mooi zou zijn, en nee, ook niet over mijn verjaardag. Maar als we het toch over feestjes hebben, waar ik op doel maakt me net zo enthousiast als de gezellige tijd voorafgaand aan kerstmis. Als de bladeren beginnen te verkleuren en het steeds vaker regent weet ik namelijk dat het tijd is voor het nieuwe programmaboekje van de Budapest Design Week.

De Design Week in Boedapest is een cultureel evenement dat sinds 2004 ieder jaar georganiseerd wordt op verschillende plekken in de hoofdstad van Hongarije. Tijdens dit evenement, dat deze keer van 3 oktober tot en met 12 oktober op touw wordt gezet, kunnen liefhebbers van design aan diverse programma's deelnemen. Het totale programma bestaat dus niet alleen uit tentoonstellingen, maar ook uit open ateliers, design-routes, workshops, modeshows, designbeurzen, voorstellingen en rondetafelgesprekken.

designhétkép2Wil je Boedapest eens op een andere manier bekijken? Als onderdeel van de design-routes kun je dit jaar samen met een gids de beste ontbijtplekken van de stad ontdekken of met een fietstocht de geschiedenis van de bruggen over de Donau leren kennen. Maar ook worden de Bauhaus gebouwen in de stad en hun beroemde bewoners getoond. Als je creatief bent en goed met je handen kunt werken moet je ook zeker naar een van de workshops waar je bijvoorbeeld zelf lekkere chocolaatjes of van gerecycled materiaal sieraden, tasjes, of keramische voorwerpen kunt maken. Wie nieuwsgierig is naar hoe een ontwerpproces eruit ziet krijgt in de Design Week een unieke kans om met de ontwerpers zelf te discussieren. De open ateliers bieden daarmee de mogelijkheid om een beter inzicht te krijgen in het werk van een kunstenaar. En voor de winkelliefhebber biedt het veelzijdige programma op meerdere locaties designproducten te koop aan. Er vinden zoveel verschillende markten tijdens de Design Week plaats dat het te veel is om hier op te sommen, maar de Wamp beurs en het Stilblog Weekend zijn echt de moeite waard om te bezoeken.

Designweek2Heel bijzonder dit jaar is dat Nederland de rol van de eregast speelt. Daardoor is er de mogelijkheid om met buitengewone en geliefde ontwerpers en bedrijven uit het Nederlandse designpalet kennis te maken. De expositie 'Mindennapok eleganciája' (Elegantie van het dagelijks leven) in de Várkert Bazár laat van 3 oktober tot 2 november het enorm brede aanbod aan werken binnen het Nederlandse design zien door opmerkelijke stukken uit de afgelopen jaren te toon te tonen. Het hoofdthema in deze expositie over het contemporaine Nederlandse design heeft ons functioneren in het dagelijks leven, de ruimte waarin dat zich afspeelt en onze gewoontes en gebruiken als uitgangspunt. Naast deze expositie worden onder meer ook de nieuwe collectie van Moooi in het Spirit Home getoond en op 3 oktober kunnen we in de Miele Showroom zelfs eetbare klompen maken. Ook wereldberoemde Nederlandse bedrijven zoals Philips en Heineken zijn met creatieve programma's vertegenwoordigd op dit komende festival.

designweek3-aTijdens de Design Week, die eigenlijk tien dagen duurt, geven de designers workshops en presentaties over hun werk en denkwijze en zullen ze ook proberen vergelijkingen te trekken tussen henzelf en hun Hongaarse tegenhangers. Een van hen is de Nederlandse Jurgen Bey, designer en directeur van het Standberg Instituut, die op 9 oktober als spreker te gast is aan de MOME-kunstacademie. Zijn uitgangspunt, dat ook steeds in zijn werken ook naar voren komt, is dat de vorm van design vanuit de context (omgeving) geboren wordt. Deze geёngageerde kunstenaar, die vooral het belang van samenwerking tussen verschillende kunstgebieden verkondigt, kan volgens de organisatoren van de Designweek ook zeker een voorbeeld zijn voor de toekomstige Hongaarse generatie designers. 'Dat is heel belangrijk', vindt Judit Osvárt, projectleider van de Designweek Boedapest. 'De Hongaarse designwereld verkeert nu in dezelfde fase als de Nederlandse vijfentwintig jaar geleden. Gezien het Nederlandse succes en de open houding kunnen we nog veel van hen leren'.

De Budapest Design Week loopt van 3 tot 12 oktober, de programma's vinden overal in de stad plaats. De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken en de voorstellingen, presentaties en workshops worden ook vaak in het Engels gehouden. Om aan een workshop deel te nemen is registratie noodzakelijk. Meer informatie kun je vinden, Engelstalig, op: Design Week 2014 of bekijk het online-programmaboekje in pdf.

>>>> Door: Nóra Kozák, studente Nederlands in Boedapest
>>>> Foto's: Designweek.hu

De Nederlandse programmering kwam mede tot stand met steun van de Nederlandse Ambassade in Hongarije.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije