Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Trippen op het Moszkvá tér: 'Bolond Gomba'

zalatsaroltaDonderdag 26 februari 2015 - Een paar weken geleden kreeg ik een link naar een videoclip op Youtube doorgestuurd waarin de Hongaarse Sarolta Zalatnay het liedje 'Bolond gomba' zingt. Behalve dat de tekst me nogal verraste, viel me ook de locatie waar gefilmd werd op. Het Moszkvá tér in Boedapest (nu Széll Kálmán tér) vormt hier het decor voor het gebruik van geestverruimende paddo's. En dat begin jaren zeventig!

Blijmoedig zingt Sarolta met haar rieten mandje de passanten toe dat ze toch echt haar net in het bos geplukte paddenstoelen (gomba) moeten eten omdat je er zo lekker van in een roes raakt, je steeds weer in de lach schiet, al je zorgen vergeet en dat je zal drijven als een vel op de melk. 'Je voelt je goed en alles mag!' Nou dacht ik toch altijd dat ze achter het IJzeren Gordijn helemaal geen weet hadden van wat ze in het decadente Westen allemaal in de mond stopten om eens lekker vet te trippen, maar Sarolta laat zien dat de Hongaren het toen heus niet alleen bij alcohol hielden om te ontsnappen aan de zorgen van de dag.

Dit jaar is de stad Boedapest eindelijk begonnen aan de renovatie en herinrichting van dit schrijnend lelijke en chaotische verkeersplein. Het filmpje van Sarolta zingend bij de metrohalte moedigde me dus aan om eens verder gaan speuren naar de geschiedenis van het plein, maar daarover later meer. Nu gaan we eerst eens effe lekker trippen met Sarolta! Wel dus in zwart-wit, de psychedelische kleuren denken we erbij. Oja, Sarolta heeft in haar carrière een flinke lading zeer goede nummers gezongen, Bolond gomba is een vreemde eend in de bijt, en ze werd begeleid door goede musici. Ze zingt nog steeds, inmiddels 67, stevige poprock life op het podium Een pittige dame! En ergens doet ze me ook een beetje denken aan Patty Brard....maar ook daarover later meer!

Bolond gomba - Paddo


>>>> Tom de Smet

>>>> Binnenkort op Hongarije Vandaag: 'Heimwee naar het Moszkva tér...'

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije