Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Steun OV Boedapest moeilijk te realiseren

bkvvillamDonderdag 9 februari 2012 - Niet alleen de door de Europese Commissie opgelegde straf vanwege de staatssteun aan Malév is een zwaar blok aan het been van de Hongaarse regering, het Openbaar Vervoersbedrijf van Boedapest (BKV) kan wel eens voor dezelfde problemen gaan zorgen.

Het BKV staat op de rand van omvallen. Dat is al jaren gaande, maar met wat kunst en vliegwerk bleef het elke keer toch overeind. Maar nu kan de gemeente Boedapest het echt niet meer bolwerken. Om het BKV overeind te houden is er snel veel geld nodig, en dat zou volgens burgemeester istván Tarlós grotendeels van de staat moeten komen. En daar hebben zowel de EU als het IMF problemen mee, de staat mag volgens de regels niet zomaar extra geld steken in het BKV.

Een van de plannen is dat de regering voor elk bedrag dat de gemeente Boedapest voor het BKV op tafel legt de staat hetzelfde bedrag erbij legt. De regering denkt ook dat er een mogelijkheid is om het gereserveerde subsidiegeld voor het BKV nu al vrij te maken mits er een goed plan komt voor verdere financiering. Het IMF heeft laten weten dat het bedrag dat de staat wil inbrengen, ruim 30 miljard forint, buitensporig hoog is. Er zullen volgens het IMF andere oplossingen gevonden moeten worden. Volgens Antal Rogán, hoofd van de Economische Regeringscommissie, is de kans groot dat als de staat het BKV financieel gaat ondersteunen er hetzelfde zal gebeuren als in het geval met Malév. Rogán maakt ook deel uit van de delegatie die de onderhandelingen moet voeren met het IMF en de EU voor kredietverstrekking aan Hongarije.

Ook de oppositiepartij LMP ziet geen heil in de voorgestelde reddingsplannen. Maar volgens LMP parlementslid Gábor Vágó spelen er op de achtergrond nog andere zaken mee. Burgemeester van de centrale stad István Tarlós en Antal Rogán, burgemeester van het vijfde district (centrum), voeren een strijd om de macht. Tarlós wil het stelsel van 23 stadsdistricten uitdunnen en omvormen tot een meer centraal bestuurd systeem. Rogán, en ook andere districtburgemeesters, wil zijn huidge positie natuurlijk niet kwijt. Over de financiering van het BKV hebben Tarlós en Rogán, allebei Fidesz politicus, hun eigen visie en ze zijn druk aan het lobbyen om hun gelijk te halen bij de regering ten koste van de toekomst van het BKV, aldus Vágó.

>>>> TdS
>>>> Bron: diverse mediaFacebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije