Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Deel vluchten Malév wordt overgenomen

Maandag 6 februari 2012 - Nog geen halve dag na de bekendmaking dat Malév zijn vliegtuigen aan de grond moest houden en Terminal 2B op Budapest Airport verlaten werd door het personeel, sprong Ryanair al in met de mededeling dat ze een flink aantal vluchten gaan overnemen. Ook Wizz Air en andere maatschappijen gaan dat doen.

Ryanair had een maand geleden aangekondigd dat ze in maart opnieuw weer vanaf en naar Boedapest zouden gaan vliegen, maar slechts op enkele Europese steden. Alsof ze bewust hebben gewacht op de beslissing van Malév om te stoppen, kwamen ze vrijdagmiddag na overleg met Budapest Airport en de Hongaarse regering al met het bericht dat er op nog meer steden gevlogen gaat worden en dat routes van Malév worden overgenomen. Ook Eindhoven en Charleroi worden vanaf 17 februari dan opgenomen in de bestemmingen. Ryanair is verder van plan om een deel van het personeel van Malév aan te nemen.

Wizz Air zal waarschijnlijk vanaf eind maart een deel van de Malév vluchten overnemen. Daarmee wordt het aantal vluchten van Wizz Air op Boedapest bijna verdubbeld. Niet op alle steden kan gevlogen worden, voor bestemmingen zoals Moskou en Istanboel bijvoorbeeld ligt het juridisch vast dat er enkel door Malév op gevlogen wordt. CEO van Wizz Air József Váradi liet weten dat er geen sprake van is dat Wizz Air Malév zal overnemen.

Voor Budapest Airport is het goed dat verschillende vliegmaatschappijen snel inspringen, want met de vliegstop van Malév zou dit vliegveld een onzekere toekomst tegemoet gaan en zullen vele honderden banen in gevaar komen. Voor het vliegveld zijn de concurrenten van Malév op dit moment ook goede concullega's, een deel van de activiteiten wordt voortgezet. Zowel Budapest Airport. de daarop vliegende maatschappijen en de met het vliegveld nauw verbonden bedrijfsleven hebben er allemaal baat bij als zoveel mogelijk vluchten doorgaan.

Nog niet bekend is hoe de indeling van vluchten en maatschappijen uitgevoerd zal worden. Goedkope vluchtmaatschappijen als Ryanair en Wizz Air vliegen normaal gesproken vanTerminal 1, de Malév van Terminal 2B. De strakke indeling tussen de twee vliegvelden zal zeker in de eerstkomende maanden losgelaten moeten worden om de verschillende vluchten te kunnen verwerken. Ook is niet bekend hoe gedupeerde reizigers die al tickets van Malév hebben gekocht toch nog kunnen reizen. Uit een kort bericht van Malév blijkt er een garantiefonds te zijn maar dat vergoedt maar een zeer klein deel van de tickets. Voor de meeste reizigers zit er weinig anders op dan het verlies te nemen en via andere maatschappijen een nieuw ticket te boeken.

Meer informatie over het hoe en wat kunt u vinden op Portfolio.hu in There is live after Malév. Daarin ziet u ook welke vluchten uitvallen en welke vluchten worden overgenomen.

Op Xpatloop staan in het artikel Malév Hungarian Airlines Grounded Announcement telefoonnummers van Malév waar je terecht kunt voor meer informatie over je tickets, omboekingen etc. De lijnen zullen waarschijnlijk rood staan nu!

Wizz Air is een actie begonnen om passagiers met een al eerder geboekte Malév vlucht tegen hele lage tarieven te vervoeren. Er zijn wel regels aan verbonden. Meer hierover op: Wizz Air Offers Rescue Fares To Malév Passengers

En het laatste persbericht van Budapest Airport: Budapest Airport - recovery continues


Om artikelen te kunnen lezen op Portfolio.hu dient u zich gratis te registreren.

>>>>  TdS

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije