Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Wizz Air naar Europese Commissie over Malév

wizzDonderdag 4 maart 2010 - Het kwam natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. De luchtvaart- maatschappij Wizz Air is niet blij met het in het vorige weekend bekend geworden feit dat de Hongaarse staat weer de grootste aandeelhouder wordt van Malév. Ze moet nu ook wel laten zien dat ze boos is, al is het alleen maar voor de show. Want als de in 2003 door Malév zelf gebaarde 'enigzins wat ordinaire goedkope' dochter nu niet zou schreeuwen, dan heeft ze een imagoprobleem.

Precies daarom heeft Wizz Air afgelopen maandag de Europese Commissie gevraagd om een onderzoek te starten naar de her-nationalisering van Malév, omdat het volgens Wizz Air zogenaamd onwettig is. "In feite is dit een buitengewone staatssteun voor een bedrag van 90 miljoen euro en dat is verboden volgens de EU-wetgeving", aldus de luchtvaartmaatschappij.

Wizz Air zei ook dat het geen garantie is als de staat het geld van belastingbetalers in een investering stopt waarvoor de economische logica ontbreekt. Niemand zag toch immers de zin ervan in om te investeren in Malév. Als de overheid ervoor kiest om het mededingingsrecht te ondersteunen, moet het dat tenminste respecteren in plaats van het te schenden. Wizz Air vindt dat deze staatsteun concurrentievervalsing is en geen enkel voordeel aan de passagiers zal bieden. De regering had toch moeten leren van de Belgische en Zwiterse voorbeelden, waar ze met inachtneming van de mededingsregels de nationale luchtvaartmaatschappijen failliet lieten gaan om daarna in ieder geval de getroffen luchthavens en het luchtverkeer daar weer op te bouwen.' Deze staatssteun lost niets op, het is een eenmalige, tijdelijke oplossing en het zal de belastingbetaler nog meer gaan kosten', aldus Wizz Air.

Het is zeker noodzakelijk dat Malév zorgt voor een herstructureringsplan, zeker als meer rivalen naar de Europese Commissie zullen stappen omdat de Hongaarse staat met het aandeel in Malév de regels van de EU zou schenden. Maar volgens de EU wet mag de staat aan ondernemingen in een moeilijke situatie hulp bieden en een bedrijf herstructuren. Een herstructureringsplan zou ook de deur openen tot goedkeuring van de EU. Als Brussel groen licht geeft, zal het een herstructureringsplan eisen waarin gesneden moet worden in hun capaciteit zodat zorgen over schenden van de mededingswet kunnen worden weggenomen. Onder meer kan dat gebeuren door vliegroutes te schrappen en te snijden in bedrijfsmiddelen.

>>>>  TdS
>>>> Bron:  Portfolio.hu

 

 

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije