Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

MLSZ gooit roer om voor nieuw voetbalbeleid

mlsz-cimerVrijdag 9 juli 2010 - Het kersverse bestuur van de Hongaarse voetbal bond MLSZ gooit het roer om. De bond onder leiding van de nieuwe voorzitter Sándor Csányi wil op korte termijn de fouten van het verleden herstellen en het Hongaarse voetbal de plaats geven die het verdient. Speerpunten van de nieuwe strategie moeten volgens het dagblad Népszava zijn: de verwachtingen die men heeft ten aanzien van de trainer van de nationale ploeg, de trainers-opleidingen, de hervorming van het kampioenschap en het beleid van de voetbalclubs. Daarnaast wordt gedacht aan het bouwen van een nieuw stadion op de plaats van het in deplorabele staat verkerende Puskás-stadion in Boedapest.

KÉSZ Holding Zrt, een Hongaars bouwbedrijf met ervaring in het bouwen van sportcomplexen in diverse landen in Midden- en Oost- Europa heeft al aangeboden om de peperdure plannen te maken die nodig zijn voor de bouw van het nieuwe stadion, zonder de kosten daarvan door te berekenen aan de armlastige bond.

Een trainer van de nationale ploeg moet volgens Népszava iemand zijn die zich bemoeit met zijn ploeg. Dat betekent dat hij aanwezig moet zijn bij de eredivisiewedstrijden, in contact moet staan met de trainers van de Hongaarse ploegen en vakmensen binnen de Hongaarse voetbalwereld en zich niet via internet op de hoogte stelt in wat voor vorm de spelers zich bevinden. Als voorbeeld wordt Fabio Capello, de trainer van Engeland, aangehaald die elke week meerdere wedstrijden bezoekt. Daarentegen bezoekt Erwin Koeman slechts enkele wedstrijden per maand. Wat hij verder doet is onbekend, maar de 'resultaten' zijn des te duidelijker, aldus het dagblad. Deze houding is ook dan niet acceptabel wanneer er maar weinig trainers van nationale ploegen op het Europese continent minder verdienden dan Koeman. Maar het is evident dat er ook niet gewonnen was tegen Moldavië wanneer Koeman elke week zijn tijd vult met het bezoeken van wedstrijden van het Hongaarse nationale kampioenschap.

Ook het aantal clubs dat in de hoogste divisie speelt is volgens het kritische artikel in de Népszava te hoog. Er spelen nu zestien clubs, maar er zijn maar met moeite tien te vinden die op een aanvaardbaar niveau kunnen spelen. Verwezen wordt naar Oostenrijk waar tien clubs spelen, waarvan er een aantal semi-professioneel of geheel uit amateurs bestaat. De Népszava stelt dat het van de gekke is dat clubs zonder problemen vergunningen krijgen voor het volgende seizoen terwijl zij de salarissen van hun spelers slechts met maanden achterstand kunnen betalen. Wanneer Csányi op het advies van het dagblad afgaat en slechts die ploegen een vergunning zou geven die voldoen aan de financiële eisen, dan zouden er hooguit acht of tien ploegen kunnen starten.

Tevens moeten de opleidingen voor trainers moet anders. Het niveau van het spel is om te huilen en betere trainers zijn hoognodig. Het niveau van de Hongaarse clubs ligt ver achter bij die van de meeste andere Europese landen. De opleiding tot trainer moet veeleisender zijn, een diploma Hongaars van middelbaar niveau moet het minste zijn wat een trainer moet hebben en omdat er veel buitenlanders spelen zou een basiscursus Engels op zijn plaats zijn.

>>>> Door:  Jenő Nagy
>>>> Bron:  Népszava

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije