Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Eerste brief: 'De tijd is gekomen, nu of nooit'

Woensdag 31 maart 2010 - Op 15 maart viert Hongarije een van de drie nationale feestdagen. In dit land speelt de geschiedenis in de ogen van vele westerse bezoekers een meer dan normaal proportionele rol. Maar 15 maart symboliseert de vrijheid. Op die dag in 1848 heeft de jeugd van Pest en van Boeda de vrijheidsstrijd tegen de buitenlandse overheersers, de Oostenrijkse Habsburgers, doen ontbranden. De jonge patriot en lyrische dichter Sándor Petőfi declameerde zijn meesslepende en beroemde gedicht "Nemzeti Dal" vanaf de trappen van het nationaal museum. Dit gedicht begint met de woorden: "Itt az idő, most vagy soha". De tijd is gekomen, nu of nooit.

  
De grootste oppositiepartij, FiDeSz (coalitie van jonge democraten), heeft voor de komende parlementsverkiezingen die 11 en 25 april aanstaande worden gehouden deze regels tot motto voor de verkiezingscampagne gekozen. Zeer toepasselijk is de campagne op 15 maart gestart. Dit geeft aan dat men een nieuwe start wil maken, een trendbreuk, een nieuwe bladzijde in de periode na de val van de Berlijnse muur. Ook de andere politieke groeperingen kozen 15 maart als startdatum voor hun verkiezingscampagnes. Ondanks het betrekkelijk koude weer kozen alle partijen voor grote publieke bijeenkomsten op straat en op de pleinen.

De verschillen in deze manifestaties waren zeer opmerkelijk. Het Democratisch Forum (MDF), eens de belangrijkste motor achter de veranderingen in Hongarije in 1989, de partij van wijlen premier Antall (de eerste vrij gekozen premier van Hongarije), bracht slechts een kleine schare van enkele tientallen sympathisanten op de been. Het is de vraag of deze partij de kiesdrempel van 5% zal halen. De kans is reëel dat de grote overwinnaar van de verkiezingen van 1990 (toen goed voor 164 parlementszetels) verdwijnt uit het politieke leven van dit land. De grote moeite die men heeft om per kandidaat de vereiste 750 aanbevelingen te verkrijgen wijst ook in die richting.

De Vrije Democraten (SzDSz), ook wel de reform communisten genoemd, hadden hun bijeenkomst bij het standbeeld van de dichter Petöfi georganiseerd. Burgemeester Demszky, al 20 jaar burgemeester van Boedapest, kondigde aan dat dit zijn laatste toespraak was als burgemeester. De hoofdstad wordt al jaren geteisterd door vele curruptieschandalen die te maken hebben met het openbaar bestuur. Zijn rede werd herhaaldelijk onderbroken door een fanatieke groep die luidkeels scandeerde: "börtönbe", zoveel als "je hoort in de gevangenis". Zijn partij doet niet eens meer een poging om een zelfstandige lijst in te dienen voor de verkiezingen. Daarmee verdwijnt een politieke stroming die zeer bepalend is geweest in de afgelopen 20 jaar: 12 jaar in de regering en eerste president van de jonge democratie.

FiDeSz (die een lijstcombinatie heeft met de Christen Democraten - KDMP -) bracht een kleine 100.000 mensen op de been. De leider van deze politieke beweging - en beoogd premier - , Victor Orbàn , ontvouwde zijn gedachten voor de komende tijd. Orbàn is een begenadigd spreker en verkondigt vastberaden de fundamentele veranderingen die hij voorstaat. Hoewel de gegevens van de verkiezingsonderzoekers met grote voorzichtigheid moeten worden gehanteerd, lijkt het er op dat FiDeSZ in combinatie met de KDNP de absolute meerderheid zal behalen bij de aanstaande verkiezingen. Deze groepering heeft meer dan 2 miljoen handtekeningen gekregen bij het verzamelen van aanbevelingsbrieven voor de eigen kandidaten. Een ongekend hoog aantal.

De huidige regeringspartij, MSzP (Hongaarse Socialistische Partij), verzamelde zich bij het cafè van waaruit de revolutie van 1848 begon. Daarmee uiteraard appellerend aan de gevoelens die verbonden zijn met de vrijheidsstrijd tegen de Oostenrijkers. De nieuwe jonge leider van deze partij, Mesterhàzy, vroeg de aanwezigen toch op zijn partij te stemmen, ondanks de grote fouten die er in de afgelopen 8 jaar door zijn partij als regeringspartij zijn gemaakt. In de opiniepeilingen staat de MSzP nu op 13%.

Een nieuw fenomeen aan het Hongaarse politieke firmament is Jobbik (betere of rechts). Ook zij brachten een respectabel aantal mensen op de been. Deze rechts radicalen zijn nog niet vertegenwoordigd in het parlement, maar in de opiniepeilingen staan zij op 13%.

Dit veld overziend lijkt het reëel te verwachten dat er in het nieuwe Hongaarse parlement slechts drie partijen vertegenwoordig zullen zijn. In het midden een sterke combinatie van de jonge democraten en de christendemocraten, die een absolute meerderheid zullen hebben. Ter linkerzijde een zwaar gehavende socialistische partij en ter rechterzijde een even grote extreem rechtse partij.

>>>> Door: Dzsingisz Gábor
>>>> Boedapest, 18 maart 2010

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije