Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Vijfde brief: 'Campagne eigenlijk rustig'

Zaterdag 24 april 2010 - Ik moet bekennen dat de betrekkelijk rustige periode tussen de twee verkiezingsrondes mij verrast heeft. Gelet op het grote belang, had ik een fellere campagne verwacht. In het begin leek het erop dat mijn verwachting uit zou komen. De zwaar verliezende MSzP begon met het schilderen van het spookbeeld als FiDeSz de tweederde meerderheid zou halen. Termen zoals 'het uithollen van de democratie, het begin van de alleenheerschappij van één partij en van een ware dictatuur' werden de media ingeslingerd alsof het niets was. FiDeSz speelde bekwaam  in op het gebruik van deze kretologie door te stellen: kleine overwinning = kleine veranderingen / grote overwinning = grote veranderingen. U als kiezer mag het zeggen!

Het land snakt naar verandering. Uit opiniepeilingen blijkt dat dit verlangen na de eerste ronde alleen maar vergroot is. En de winnaar krijgt de wind mee.

Onafhankelijk blijven

Een tweede zet van de nog regerende MSzP was dat men vier kansloze kandidaten ten gunste van de LMP ('je kunt ook anders politiek bedrijven') voor de tweede ronde heeft teruggetrokken. Deze actie was niet afgestemd met de LMP. Het antwoord van de LMP was dan ook hard en duidelijk. Zij wensen niets te maken te hebben met de machthebbers van weleer en piekeren er dan ook niet over om een van hun kandidaten ten gunste van de MSzP terug te trekken, ook al zou dit mogelijk bijdragen tot het verhinderen van een tweederde meerderheid voor FiDeSz. Zij wensen hun onafhankelijke positie te behouden. Deze fiere houding siert de nieuwkomers in de Hongaarse politiek en doet vermoeden dat men inderdaad een andere stijl van politiek bedrijven voorstaat.

In eigen vlees snijden

Hierna staakte de MSzP de poging om nog landelijk sturing te geven aan de campagne. Wel hebben enkele kandidaten van de MSzP krampachtige pogingen gedaan om hun kansen te verbeteren. Deze pogingen zijn karakteristiek voor een partij in ontbinding. Enkele kandidaten vervingen op de folders het logo van de partij door een rood hart. Dit leverde een hoop commotie op, en vooral negatieve geluiden, zoals ontrouw! Een kanshebbende MSzP kandidaat beschuldigde FiDeSz ervan dat die georganiseerd externe FiDeSz stemmers naar hun stemdistrict dirigeren. Een paar dagen later bracht de televisie beelden van deze zelfde kandidaat. Opnames van vóór de verkiezingen, waarin hij zijn campagneteam opriep zo veel mogelijk mensen te mobiliseren van buiten zijn stemdistrict om te komen stemmen in zijn eigen district, waardoor zijn kansen zouden toenemen. Ik denk dat hij zich in zijn eigen vlees heeft gesneden.

Een derde methode die gesignaleerd kan worden is het verspreiden van het gerucht dat men niet meer hoeft te stemmen omdat de kandidaat van FiDeSz al in de eerste ronde gekozen is. Zoals bekend is dit in 57 districten nog niet het geval. De FiDeSz kiezer wordt zo in verwarring gebracht en overweegt dan om niet meer te gaan stemmen in de tweede ronde, omdat zijn kandidaat kennelijk al gekozen is. Hetgeen echter nog niet het geval is.

In de media wordt inmiddels openlijk gespeculeerd over het aftreden van de voorzitter van de MSzP na de verkiezingen, het omdopen van de naam van de partij en zelfs over het stichten van een nieuwe linkse partij in plaats van de MSzP. Naar mijn mening geen overbodige luxe. De geloofwaardigheid van deze partij is immers te zeer aangetast in de afgelopen acht jaar. Deze geluiden in de media creëren in ieder geval niet het klimaat waarin men veel kans maakt om 9 á 10 van de 57 nog te winnen individuele mandaten te veroveren en zo de tweederde meerderheid van FiDeSz te verhinderen. Maar wij weten dit pas zeker na het sluiten van de stembureaus op zondagavond 25 april.

Geen invloed meer op uitslag

Ik schrijf nu bewust niet over de andere twee partijen, omdat de omvang van hun parlementaire fracties naar mijn mening al nagenoeg vaststaat. Dat is een van de eigenaardigheden van het Hongaarse verkiezingsstelsel. Ik schat de fractie van de rechts-extremistische Jobbik tussen de 44 en 46 zetels. De andere nieuwkomer, LMP, zal volgens mijn berekening uitkomen op 15 tot 17 parlementszetels. Ik denk dat hooguit nog één kandidaat van deze twee partijen erin zal slagen om een rechtstreekse zetel in het parlement te veroveren. Zij moeten het hebben van de toedeling van de zogenaamde reststemmen die gereserveerd zijn voor de landelijke lijsten. Hun invloed op de vraag of aanstaande zondag FiDeSz wel of niet de tweederde meerderheid haalt is marginaal. Nog een paar nachtjes slapen, en wij zullen weten wat het wordt.

>>>> Door:  Dzsingisz Gábor
>>>> Boedapest,  23 april 2010

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije