Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Derde brief: Trots op de term 'zigeuner'

Zaterdag 17 april 2010 - Drie dagen voor de verkiezingen van het nieuwe Hongaarse parlement kan ik te kust en te keur kiezen uit uitnodigingen voor het bijwonen van een van de talrijke manifestaties in de hoofdstad. Het land gonst van politieke activiteiten van alle partijen. Op straat en in de metrostations wordt je aangesproken door vriendelijke activisten die dag in dag uit pamfletten uitdelen en de voorbijganger proberen te overtuigen van de grote betekenis van deze verkiezingen.

Vier partijen zijn bijzonder actief. De meest intensieve campagne wordt door de combinatie FiDeSz-KDNP gevoerd. Overal zijn ze aanwezig. Per dag ontvang ik minstens twee SMS oproepen om vooral te gaan stemmen en de „ juiste keuze te doen door op deze combinatie te stemmen".

Ook de MSzP voert een actieve en duidelijke campagne. Hun jonge lijstrekker, Attila Mesterházy, is niet weg te slaan van het TV scherm. De derde partij, Jobbik, vertoont een opmerkelijke opmars in de publieke opinie. Vooral onder jongeren en studenten slaat deze partij erg goed aan. Voor mij staat vast dat zij met gemak de 5% kiesdrempel zullen halen. Hun thema is vergelijkbaar met de PVV lijn in Nederland. Maar hier moeten niet de moslims, maar de zigeuners het ontgelden.

De laatste weken kwam de groepering van „Politiek kan ook anders" (LMP) sterk opzetten. Deze intellectualistische en millieubewuste "stadse" partij krijgt steeds meer sympathie, vooral door de rustige stijl van campagne voeren. Of men de kiesdrempel zal weten te halen en en of zij als vierde partij hun intrek zullen kunnen nemen in het parlement is voor mij de vraag. In de hoofdstad zal men zeker scoren, maar of het platteland ook voldoende stemmen oplevert staat voor mij niet vast.

Zoals gezegd had ik vandaag de keus uit talrijke bijeenkomsten. Uiteindelijk koos ik voor het bijwonen van een conferentie in de aula van de gereformeerde universiteit - die nog mede door Abraham Kuiper is opgericht -  ter gelegenheid van de werelddag der zigeuners. Het thema was 'zigeuners over het heden en de toekomst van de zigeuner'. Mijn keuze was mede ingegeven door het feit dat op de sprekerslijst de naam van Zoltán Balog stond. Zoltán Balog wordt gezien als de verantwoordelijke bewindspersoon in de toekomstige regering van premier Orbán voor het vraagstuk van de Roma's, als de combinatie FiDeSz-KDNP de verkiezingen wint. Vier andere sprekers waren geselecteerd uit de voormannen en vrouwen van deze bevolkingsgroep, waarvan het aantal in Hongarije op 800.000 wordt geschat.

Een van de eerste dingen die ik op de conferentie heb geleerd, is dat men in Hongarije niet wenst te spreken van Roma's, maar gewoon trots is op de term 'zigeuner'. In de grondwet van het land staat dat de zigeuners een van de dertien minderheden zijn en tezamen met de twaalf anderen het Hongaarse volk vormen.

De armoede en het voor het merendeel van de zigeuners ontbreken van een toekomstperspectief is dramatisch. Het was des te meer zeer hoopgevend om te horen hoe de problematiek de komende jaren zal worden aangepakt. Men wil de problematiek langs drie lijnen aanpakken. Er is één hogere opleiding met een eigen internaat waar de scholing van zigeuners plaatsvindt. Dit initiatief heeft inmiddels een kader van vijftig hoger opgeleiden opgeleverd, die zich geёngageerd hebben voor het verbeteren van de situatie voor de eigen achterban. Dit model wil men kopiëren in de vier steden Pécs, Debrecen, Miskolc en Boedapest.

In het onderwijs wordt  ingezet op de bevordering van de dubbele identiteit: zowel trots op het zigeuner zijn, als ook trots op het Hongaar zijn. Assimilatie wijst men principieel af. Men gaat voluit voor integratie. Indrukwekkend was het derde spoor, het creëren van werkgelegenheid voor zigeuners. Niemand minder dan de auteur van het hoofdstuk werkgelegenheid in het verkiezingsprogramma van FiDeSz-KDNP, Gábor Széles, onthulde - daartoe voor deze gelegenheid geautoriseerd door Victor Orbán - het één miljoen nieuwe banenplan voor de komende tien jaar. In alle segmenten is gedacht aan banen die met name geschikt zijn voor zigeuners. Zou het dan waar zijn dat na vele niet waargemaakte beloften in de afgelopen twintig jaar, nu toch eindelijk het vraagstuk van de zigeuners openlijk besproken wordt en gewerkt zal worden aan deugdelijke oplossingen? Als men Zoltán Balog heeft aangehoord in deze tot aan de laatste plaats gevulde aula van de universiteit, dan weet men dat hier iemand sprak die weet waar hij aan begint en die deze zaak tot op de diepste bodem van zijn hart beleeft.

>>>> Door:  Dzsingisz Gábor
>>>> Boedapest:,  9 april 2010

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije