Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

'Familie gaat voor alles!' Leven en werken met Hongaren

Leven_en_werken_met_HongarenZaterdag 8 mei 2010 - 'Ondanks het feit dat de meeste Hongaarse vrouwen voltijds werken en veel vrouwen een goede en respectabele maatschappelijke positie hebben, is het opvallend, zelfs verbazingwekkend, dat veel Hongaarse vrouwen (ook met een hoge opleiding) de traditionele rolverdeling thuis vrij normaal vinden.'

In het nieuwe boek 'Leven en werken met Hongaren' van Drs. Mária Ballendux-Bogyay behandelt zij de sociaal-culturele en historische achtergronden van de verschillen die tot uiting komen bij sociale en zakelijke contacten.

 

>>>> In Hongarije gaat de familie vaak vóór alles. In het weekeinde en op feestdagen draait feitelijk alles om de familie. Hongaren zijn verknocht aan hun familie hun geboortegrond. Hun mobiliteit is gering.
>>>> Hongaren drukken hun gevoelens in eten uit. Het sociale leven in Hongarije speelt zich rond de eettafel af.
>>>> Hongaren hebben een emotionele houding tot hun taal. Het Hongaars heeft een grote symbolische waarde als drager van de eigen identiteit.
>>>> Paradoxale eigenschappen: enerzijds zijn Hongaren gereserveerd, anderzijds laten ze hun heftige gevoelens duidelijk blijken. Een Hongaars bemint en haat vurig.
>>>> Literatuur en muziek zijn voor Hongaren voornamelijk dromen, hartstocht, idealen en liefde. Ze hebben een gepassioneerde relatie met hun schrijvers en met hun componisten.
>>>> Hongaren zijn, in het algemeen, warmhartige mensen. Als zij iemand vertrouwen dan doen ze voor diegene heel veel. Omdat ze erg trots zijn, geven ze in hun gastvrijheid veelal liever meer dan dat ze van de ander ontvangen.

Drs. Mária Ballendux-Bogyay is als intercultureel trainer verbonden aan het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Leven en werken met Hongaren is de geheel herziene en geactualiseerde versie van het in 1997 verschenen boek Hongaars-Nederlandse Bespiegelingen.

Het boek verschijnt op 15 mei 2010. U kunt nu al voorintekenen via Hongarije Vandaag, dan bent u verzekerd van een exemplaar. Zodra het boek is verschenen, ontvangt u het zo spoedig mogelijk per post.

>>>> Bestel hier

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije