Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

'Vilt en andere zachtheden', expositie in Nagypall

nagypall2014-klMaandag 5 mei 2014 - Ook dit jaar is er tot half september weer een expositie te bekijken in de Nagypalli Pince Galéria in Nagypall. Eddy Smid zet daarmee de traditie voort die hij in 2002 samen met zijn vorig jaar overleden vrouw Frouke Schouwstra heeft ingezet. Op 1 mei werd de expostie geopend en op diezelfde dag werd ter nagedachtenis aan Frouke ook een door beeldhouwer László Borsi Lakatos gemaakt reliëf onthuld.

nagypallreliefFSm foto-3Eddy Smid: 'Het reliëf is mooi van kleur en heeft dezelfde afmeting en vormgeving van een 'lepedő', waarvan Frouke en ik samen een groot aantal hebben verzameld. Borsi Lakatos László heeft de gezichtsuitdrukking van Frouke heel mooi weergegeven. Op het reliëf is ze aan het borduren, een geliefde hobby van haar. Bij de voorbereiding van deze tentoonstelling heb ik zeer veel steun gehad van Hongaarse vrienden en er zijn heel veel mensen komen opdagen bij de opening. De reacties van de gasten waren ronduit heel positief. De door Frouke en mij ingestelde traditie kan nu gewoon doorgaan.'


nagypall1-aDit jaar heeft de expositie het thema 'vilt en andere zachtheden'. Drie viltkunstenaars , Mari Nagy, Márta Csille, Gyöngyi Sax en de leerkunstenaar Gyöngyi Tereny tonen er hun werk. De basis voor het vilt is natuurlijk 'het schaap', waarvan keramist Sándor Molnár alleen de kop gebruikt, om daarmee zijn eigen ideeën te kunnen uitdrukken. Daarnaast zijn er ook foto's te zien die Eddy Smid maakte van de hoeden van viltster Judit Pócs. Verder is er in deze tentoonstelling aandacht voor hedendaagse toepassingen van vilt en voor meer alledaagse dingen uit vroeger tijden zoals kleding, vloerkleden en de tenten ('jurt' of 'jurta') waarin lang geleden nomadenfamilies, die met hun veestapel door het land trokken, woonden.

De galerie is te bezoeken vanaf 2 mei tot 15 september 2014 op donderdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

> Adres: Szabadság u. 38/B
> Contact: Eddy Smid
> Tel: +36-72-466376 / +36-72-466431
> Mail:
> Web: http://www.pincegaleria.hu/hollandul.html

nagypall2014
 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije