Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Boedapest wordt fietsstad, I Bike Budapest manifestatie 25 april

ibikebpWoensdag 8 april 2015 - Vorig jaar bleek dat in Hongarije, na Nederland en Denemarken, het meest gefietst wordt in Europa. Onlangs kwam een onderzoeksrapport naar buiten waaruit blijkt dat alleen al in Boedapest in vergelijking met twintig jaar geleden er elf keer zoveel fietsers zijn. Van het verkeer op de Andrássy út bestaat 12% uit fietsers. En het aantal fietstritten dat in 2014 op de Kiskörút werd geteld overstijgt zelfs een miljoen.

Volgens een artikel op de website van de European Cyclists' Federation nemen de Hongaren steeds vaker de fiets om naar het werk te gaan en fietsen ze niet alleen meer met mooi weer, maar ook in de winter en als het regent. Ook fijn nieuws is dat er steeds minder verkeersongelukken met fietsters plaatsvinden, ondanks dat er meer gefietst wordt. Toch is er nog heel wat te verbeteren in Boedapest en in andere Hongaarse steden om het fietsverkeer te stimuleren en nog veiliger te maken.

De jaarlijkse Critical Mass manifestaties die sinds 2004 door de Hongaarse fietsersbond (Magyar Kerékpáros Klub) werden georganiseerd, werden in 2013 stopgezet. Het doel was bereikt, meer fietsers en meer fietspaden. Maar dit jaar wordt er toch weer een grote fietsmanifestatie in Boedapest georganiseerd. Niet alleen om aandacht te vragen om de hoofdstad nog fietsvriendelijker te maken, maar ook een beetje uit heimwee naar de vroegere Critical Mass manifestaties. Want die stonden niet alleen in het teken ter promotie van het fietsen en om de politiek te bewegen fietsers als verkeersdeelnemers serieus te nemen, maar gaven ook, een of twee keer per jaar, aanleiding tot vrolijke stadsfeesten. Ook de organisatie van de komende I Bike Budapest manifestatie op zaterdag 25 april benadrukt de feestelijke kant. Het is lente, we stappen met z'n allen op de fiets! 

I Bike Budapest gaat om 15.30 van start op het Bakáts tér om via een slingerende route van bijna twintig kilometer te eindigen op het Margit Sziget. Naar verwachting zullen tienduizenden fietsers het autoverkeer in zowel Pest als een klein deel van Buda weer lekker plat leggen.

>>>> Meer info over I Bike Budapest, alleen Hongaarstalig: Kerékpárosklub.hu - I Bike Budapest

>>>> Plattegrond route

>>>> Artikel European Cyclists' Federation: Huge cycle boom in Budapest

ibikebp3
 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije