• Home
  • Overigen
  • Algemeen nieuws

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Critical Mass

Critical MassZondag 13 september 2009 - Woensdag 22 september wordt het weer een fijne avondspits in Boedapest: Critical Mass (CM) vindt dan plaats. Vanaf 18.30 uur trekken fietsers in grote getale over de Grote Boulevard, nadat men vanaf 17.30u het stadhuis symbolisch "op slot" zet door daar te verzamelen alvorens zich in het verkeer van de stad te werpen. Na een paar ronden te hebben gefietst, wordt de actie om 20.00u beëindigd in het stadhuispark.

Doel van de actie Critical Mass (in vele steden rond de wereld vinden dergelijk acties één of meerdere malen per jaar plaats) is om het fietsen te propageren, en voor vermindering van smog te demonstreren. Men wenst dat het aantal fietsers in de stad omhoog gaat, en vindt dat dit niet alleen de verantwoordelijkheid is van de burgers zelf, maar zeker óók van de leiding van Boedapest. Ook wordt er nu gedemonstreerd voor een specifiek doel: een fietspad over de Grote Boulevard (Pet?fibrug naar Margitbrug), fietspaden over de Donau-bruggen, meer fietsbergplaatsen, aanpassing van verkeersregels om het voor fietser veiliger te maken en het omwisselen van fiet- en parkeerhavenstroken op de Andrássy út. Kortom allemaal doelen die weer veel fietsers op de been zullen brengen. Het plan is om op de rechterbaan van de boulevard te fietsen, zodat de linkerbaan vrij blijft voor het autoverkeer (in de praktijk zal dit wel anders lopen dan gepland). Vorig jaar waren er overigens ongeveer 80.000 deelnemers aan CM in Boedapest, dit jaar wordt ook een dergelijk aantal verwacht.

Op verschillende kruisingen in de stad staan verkeersregelaars (te herkennen aan hun groene T-shirts) die voetgangers en het openbaar vervoer door de colonne fietsers zullen leiden. De actie is overigens niet tégen de auto's gericht, autohaters worden dan ook niet graag gezien op dit evenement. Zijn automobilisten geërgerd, de organisatoren roepen op voor begrip hiervoor.

De actie is politiek-neutraal, de organisatoren zijn blij dat CM de traditionele links-rechts breuklijn heeft kunnen omzeilen, van haar deelnemers verwacht zij dat dezen dat respecteren en geen partij- of politieke organisatie emblemen met zich meevoeren.

Een paar tips voor de deelnemers: gebruik voor of tijdens het fietsen géén alcohol, zorg voor verlichting op de fiets, en bij slecht weer gaat alles gewoon door. Immers, fietsen behoor je het gehele jaar door te doen, ook wanneer de weersomstandigheden niet gunstig zijn. Maar ook buiten Boedapest zijn er demonstraties, in verschillende steden als Gy?r, Debrecen, Pécs en Székesfehérvár worden acties georganiseerd.

>>>> Meer informatie: Critical Mass
>>>> Zie ook: Nederlands tintje aan fietsdemonstratie Critical Mass

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije