Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Budapest, a Critical Guide

Budapest, a Critical GuideDonderdag 26 februari 2009 -De leukste gids voor Boedapest is de sinds 1989 steeds weer opnieuw herschreven reisgids Budapest, A Critical Guide. In deze reis- en wandelgids van András Török worden eigenlijk drie soorten gidsen gecombineerd: het Baedeker type, de kritische reisgids en de alternatieve reisgids.

Aan de hand van vijf lange wandelingen door de stad, neemt András je mee terug in de geschiedenis en op weg door het heden, met soms ook een blik op de toekomst. Droge feiten zijn verpakt in persoonlijke verhalen en met veel humor worden ook de meer 'pijnlijke' stukken van de stad, zowel letterlijk lelijk als figuurlijk beladen, behandeld. Op duidelijke tekeningen van de uitgestippelde wandelingen zie je de gebouwen en straten waar András je al 'pratende' en losjes associërend doorheen leidt. Hij trekt je haast de monumentale gebouwen in die zijn beschreven als belangrijke burgers van de stad, allen met een eigen status en karakter.
Verder natuurlijk veel tips over wat wel en beter niet te doen in Boedapest. En voor 'echte verslaafden' - toeristen die vaker naar Boedapest komen en de 'highlights nu wel kennen - een paar hoofdstukken met minder bekende zaken in minder bekende, soms zelfs moeilijk benaderbare, wijken. Ook daar is veel te zien en te ontdekken en András geeft daarvan een mooi overzicht. Achterin, in het hoofdstuk "A simplicissimus reader" zijn korte filosofische stukken van zijn hand, woord-schetsen eigenlijk, over zijn stad opgenomen.

András Török (1954) is behalve schrijver van fictie ook kroniekschrijver van de stedelijke scene. Hij studeerde Engels, geschiedenis en modern Grieks in Boedapest tijdens de jaren zeventig. Daarna scherpte hij zijn blik in dissidente kringen en intellectuele salons. Hij werkte als vertaler, grafisch ontwerper en na de Val van de Muur was hij staatssecretaris voor Cultuur en president van het Nationale Culturele Fonds. Hij is een kruising van lokale historicus, journalist en schrijver...enig in zijn soort.

 

>>>> Laatste druk  2007
>>>> Taal Engels
>>>> Pagina's 287
>>>> Bestellen hier
TdS

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije