Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Camping beginnen in Hongarije? Epiloog

Epiloog: Na 8 afleveringen ‘Camping beginnen in Hongarije’ werd de vraag gehoord om een epiloog te maken van alle vragen en reacties die de artikelenreeks heeft voortgebracht. Daarin kunnen we natuurlijk niet volledig en gedetailleerd zijn, maar we willen wel proberen om de essentie van de reeks en de reacties daarop samen te vatten.


  Uit de reacties van de vragenstellers valt een duidelijk patroon vast te stellen: men wil ‘iets' beginnen in Hongarije. Deels kan dat misschien wel uit verveling zijn, of ‘iets' om de lokale economie te helpen, ‘iets' om werkgelegenheid te creëren, ‘iets' voor de gezelligheid en ga zo maar door. Vele redenen worden voor het ‘iets beginnen' ingevuld. Het is er echter lang niet altijd om te doen om een eigen broodwinning op te zetten.

Voor de meerderheid komt bij ‘iets' beginnen het idee van een (mini) camping als meest voor de hand liggende optie op. Immers kost grond relatief weinig in Hongarije en met campings trek je toeristen zo wordt gedacht. Het lijkt in ieder geval een goedkope activiteit. En inderdaad: een camping beginnen oogt zo eenvoudig. Kleine campings lijken inderdaad eenvoudig, maar naarmate een camping groeit, groeien ook de problemen.

De Hongaarse burgemeesters zijn erg gemotiveerd in het aantrekken van investeerders. Maar de burgemeesters zijn gekozen en hier vallen de nadelen van gekozen burgemeesters het beste op. Iedere Hongaar kan tot burgemeester gekozen worden. Achtergrondkennis van wetten en voorschriften of politieke ervaring wordt niet verlangd. Het enthousiasme waarmee burgemeesters op zoek gaan naar investeerders en nieuwe bedrijvigheden wordt gaande het proces overschaduwd door wetten, voorschriften en regels waar die burgemeester zelf ook geen weet van had.

Vervolgens valt de investeerder ten prooi aan de Hongaarse handhavers die ‘anders' handhaven dan hun buitenlandse (Nederlandse) collega's. Wordt in Nederland nog wel eens naar de regel van de voorschriften geleefd en op de achtergronden van regels gelet, in Hongarije is dat naar de letter van de wetten, regels en voorschriften. Wanneer de gemeente een ‘goede' gemeentesecretaris heeft, waar de Nederlandse campingstarter ook goed mee overweg kan, is dat minder problematisch. Anders weet de campingstarter niet dat er in principe voor iedere activiteit of omstandigheid een andere vergunning nodig is. De gemeentesecretaris zal dit vanzelf vertellen. Voor de opening ontvangt men dan geen bedrijfsvergunning (m?ködési engedély) omdat enkele deelvergunningen ontbreken.

Zeker voor de vragenstellers die te kennen gaven dat hun geplande camping een object is waar winst maken niet het belangrijkste is, zou ik nog een keer willen benadrukken dat hun goede bedoelingen de ‘professionele' Hongaarse campings in omzet kunnen schaden, terwijl recreatieobjecten het toerisme en de professionele campings helpen.

De achtste en laatste aflevering van de serie ‘Camping beginnen in Hongarije?' werd op Hongarije Vandaag gepubliceerd vlak na een uitzending van ‘Ik vertrek'. In die uitzending werd duidelijk waarom de serie artikelen zo noodzakelijk was. Al speelde dat verhaal voor een campingstarter in Tsjechië, de problematiek is precies hetzelfde als in Hongarije: bemoeizucht van de overheid, tegenwerking van de lokale bevolking en behoudens wat familie, vrienden en kennissen, nauwelijks gasten.

Vanwege een technische storing bij Frits kan het zijn dat e-mails van lezers niet ontvangen en beantwoord zijn. Wilt u zich in dat geval opnieuw melden via onderstaand e-mail adres.

Frits houdt zich gaarne beschikbaar om vragen te beantwoorden. 
        
>>>> Auteur Frits Niessen 
>>>> E-mail 


Frits Niessen is sedert 1982 actief in het Hongaarse toerisme. Hij was in 1992 medeoprichter en is nog altijd medebestuurslid van het Hongaarse campingverbond MaX. Frits schreef voor de toeristische hog school in Budapest het enige Hongaarse school- en handboek over campingtoerisme en werd -zonder eigen camping- in 2005 geëerd als de Hongaarse campingmanager van het jaar. 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije