Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Camping beginnen in Hongarije? 8

Regels, regels, regelsDeel 8: Tenslotte: regels, regels, regels... - Wat U ook besluit om te doen, of het om een recreatiepark gaat of om een camping, U krijgt te maken met regels en procedures die anders zijn dan U gewend bent. Het tijdstip en de manier waarop belastingen en ziektekostenverzekering worden betaald, procedures om uw verblijfsvergunning te regelen, onroerend goed aan te kopen, uw boekhouding te organiseren enz. enz. Dat alles is reden genoeg om te zorgen dat U een advocaat en boekhouder vindt die U ook ongevraagd van advies dienen. Hoe vaak zal het niet gebeuren dat U geen advies vraagt, omdat U niet weet dat U iets had moeten doen? Via de Hongaars Nederlandse Kamer van Koophandel in Budapest zijn wel boekhouders en juristen bereikbaar die U in het Nederlands kunnen helpen, anders zijn er genoeg die ook het Duits of Engels beheersen.


Heel belangrijk is het om vooraf te weten of voor bepaalde bedrijfsmatige bezigheden diploma-eisen bestaan.  Hoe staat het met het bestemmingsplan? Beloften dat bestemmingsplannen naar uw wensen kunnen worden aangepast zijn vaak wel waar, maar de procedures zijn kostbaar, voor uw rekening, en duren lang. Geniet uw terrein of gebouwen bescherming - natuur- of monumentenbescherming bijvoorbeeld - wordt alles wat u doet nog veel meer in de gaten gehouden en zijn wijzigingen in plannen nog veel moeilijker. Gaat U na, welke vergunningen allemaal nodig zijn. Het laatste document wordt door uw Hongaarse gemeente verstrekt. Dat is de bedrijfsvergunning of müködési engedély. Die vergunning wordt alleen afgegeven als alle andere vergunningen in orde zijn.
U wordt niet automatisch verteld welke vergunningen U allemaal nodig hebt. Daarbij horen in ieder geval de bouwvergunningen, maar ook de vergunningen voor uw horeca-activiteiten. Daarover beslist niet alleen de gezondheidsdienst, zelfs de veearts moet zijn toestemming geven. Vanzelfsprekend moeten ook de brandweer, het elektriciteitsbedrijf en de gasleverancier hun toestemmingen geven en de installaties gekeurd hebben. Als toeristisch bedrijf moet U bij de toeristische autoriteiten zijn aangemeld en uw bedrijf moet volgens voorschriften vanaf de straat als zodanig herkenbaar zijn. U verplicht om uw prijslijsten vanaf de straat leesbaar te maken.
Afzonderlijke regels voor campings bestaan er eigenlijk niet. Dat is logisch, want als kleine gemeenschap verlangt een camping bijna dezelfde infrastructuur als een dorp of kleine gemeente. Daarom moet een camping, met uitzondering van scholen, kerken en een uitgebouwde gezondheidszorg, simpelweg aan alle voorwaarden voldoen.
Daar komen de classificaties nog bij. De Hongaarse classificaties bestaan bij de gratie van ministeriële beschikkingen en staan nu uitgebreid ter discussie. Er wordt aan nieuwe classificatie regels gewerkt. Voor toeristen is de classificatie een mogelijkheid om hun vakantiebestemming op basis van hoeveelheden comfort te selecteren. Voor de ondernemers is het een mogelijkheid om te zien wat ze (minimaal) moeten doen om er nog een sterretje bij te krijgen.
In de praktijk is het heel moeilijk om te bepalen aan welke voorwaarden U allemaal moet voldoen. Vandaar dat ik al eerder aangaf dat een meedenkende advocaat en boekhouder met wie U kunt communiceren een eerste voorwaarde zijn om uw ongetwijfeld goede plannen tot een succes te maken.

Vanzelfsprekend sta ik ter beschikking om vaktechnisch te helpen bij het oplossen van uw ideeën. Wilt u van mijn diensten gebruikmaken, dan breng ik mijn kosten uiteraard in rekening, maar wel op basis van Hongaarse normen.
 
       
>>>> Auteur Frits Niessen 
>>>> E-mail 


Frits Niessen is sedert 1982 actief in het Hongaarse toerisme. Hij was in 1992 medeoprichter en is nog altijd medebestuurslid van het Hongaarse campingverbond MaX. Frits schreef voor de toeristische hog school in Budapest het enige Hongaarse school- en handboek over campingtoerisme en werd -zonder eigen camping- in 2005 geëerd als de Hongaarse campingmanager van het jaar. 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije