Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Strengere, te strenge, controles Ferihegy Airport

Zaterdag 6 november 2010 - Omdat het Hongaarse vliegveld Ferihegy afgelopen zomer niet door de testen gekomen is van de International Civil Aviation Organisation (ICAO) en niet aan eisen voor veiligheidscontroles voldoet, zijn die controles op Ferihegy dermate verscherpt en uitgebreid dat er lange wachttijden voor de passagiers ontstaan voordat ze naar de gates kunnen. Eerst een half uur tot drie kwartier in de rij staan voordat de veel strengere controle plaatsvindt is niet ongebruikelijk. Sommige passagiers halen door die lange wachttijden hun vliegtuig maar net op tijd, en regelmatig vertrekken er vliegtuigen met vertraging.

Deze week hebben cabinepersoneel en piloten die vanuit Ferihegy werken, een klacht ingediend bij de nationale ombudsman voor mensenrechten. Sinds de verscherpte controles worden zij, naar zij zeggen, te vaak onbeschoft en intimiderend behandeld tijdens de controles, zelfs lichamelijk zo onderzocht dat het de grens van lichamelijk misbruik overschrijdt. Zowel vrouwelijk als mannelijk personeel hebben aangegeven dat het onderzoek ook regelmatig de intieme delen betreft. Vrouwen worden soms naar een wc of aparte ruimte gebracht waar ze zich moeten ontkleden voor mannelijke controleurs.

Woordvoerder Mihály Hardy van Budapest Airport (BA) heeft laten weten dat niet alleen passagiers, maar ook het personeel volgens de verscherpte regels moet worden gecontroleerd. Volgens hem begrijpen passagiers beter waarom dat moet en accepteren zij het, terwijl het personeel niet gewend is aan de strenge controles. Het heeft volgens hem weinig zin dat het personeel een klacht bij de ombudsman heeft neergelegd, omdat deze regels door de Europese Unie zijn opgelegd.

Omdat Ferihegy niet voldoet aan de regels van ICAO worden bij aankomst op Schiphol passagiers uit Boedapest nu apart met een bus vanaf het vliegtuig naar de aankomsthal gebracht, transit passagiers worden daar dan gescheiden van die uit de Schengenlanden. Eerder deze herfst werden zelfs ook die uit de Schengenlanden nog aan een tweede controle blootgesteld in een aparte ruimte op Schiphol, nu kunnen zij zonder extra controle verder naar de aankomsthal.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije