• Home
  • Overigen
  • Algemeen nieuws

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Voorbereiding evacuatie Burcht Buda

tmfalWoensdag 2 juni 2010 - Aan het begin van deze avond werd bekend gemaakt dat een deel van de bewoners op de Burchtheuvel in Boedapest zich erop moeten voorbereiden dat ze hun huizen zullen moeten verlaten. Een deel van de steunmuur die om de Burchtheuvel heenloopt is aan het verzakken door de overvloedige regenval. De rampenbestrijdingsdienst gaat de eronder liggende huizen af om de bewoners daarvan op de hoogte te stellen. Volgens specialisten die de stand van de scheurende muur elke twee uur opmeten, zullen de bewoners weg moeten als de scheur binnen vier uur meer dan 1 centimeter groter wordt. Dan kan de muur de grond erachter waarschijnlijk niet meer vasthouden. 


Filmpje van de muur: MTI

 

>>>> Bron:  Híradó

In veel regio's is de noodtoestand afgeroepen. Vooral het noorden, noordoosten en noordwesten hebben veel wateroverlast. Maar ook in de zuidelijke provincie Baranya zijn er grote problemen. De bossen in het Mecsek gebergte zijn afgesloten voor bezoekers. Door de regen is de grond zo slap geworden dat er bomen omvallen. Ook is daar veel schade aan bomen door het onweer van de laatste dagen en is er gevaar voor vallende takken.

In de provincie Borsod-Abaúj-Zemplén zijn wederom verschillende rivieren en beken buiten hun oevers getreden. Vele wegen zijn onbegaanbaar en in het hele land worden mensen geëvacueerd omdat het water de huizen instroomt of dreigt te gaan stromen. In de provincie Nográd bij Pásztó en Hasznos zijn rond de 2000 mensen geëvacueerd vanwege dijkdoorbraken en omdat een stuwmeer de druk na de regenval niet meer aankan.

>>>> Bron:  MTI

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije