• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Nederlands-Hongaarse boekcultuur, twee eeuwen samenwerking

mbpWoensdag 5 maart 2013 - De in februari al aan de Vrije Universiteit gepresenteerde expositie 'Crossing the Borders', waarin een overzicht te zien is van de Nederlands-Hongaarse boekcultuur van de 17de en de 18de eeuw, is ook als webexpositie te bekijken. Onder supervisie van kerkhistoricus prof. dr. Ferenc Postma, is deze expositie onstaan in samenwerking met de Hongaarse Nationale Széchenyi Biblioteek.

Over de protestantse banden tussen de twee landen, waarin de steden Utrecht en Franeker een zeer belangrijke plaats innamen, vond vorig jaar december ook een symposium plaats. Prof. Postma was een van de medewerkers aan dit symposium (zie artikel hieronder). Vorige week ontving prof. Postma, als eerste Nederlander, de onderscheiding 'Pro Cooperatione' van de Hongaarse Academie van Wetenschappen. In 2011 kreeg hij het Hongaarse Gouden Kruis van Verdienste toegekend. Hij werkt al jaren samen met de Károli Gáspár Universiteit in Boedapest en met de Universiteit van Debrecen.

Verschillende mooie foto's van boeken, bijbels en portretten uit de eeuwen dat veel Hongaren in Nederland theologie of medicijnen kwamen studeren en met de Nederlandse boekdrukkunst in aanraking kwamen, zijn op deze website te bekijken. De beschrijvingen bij de foto's zijn te vinden bij elke foto onder het knopje Info linksonder. Een korte Engelstalige inleiding over de expositie is op de startpagina onder het knopje Intro te vinden.

>>>> Crossing the Borders: Dutch-Hungarian book culture in the 17th and 18th century 

>>>> Symposium over kerkelijke banden Hongarije en Nederland

 

   
>>>> Redactie HV  

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije