• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse volksmuziek, Hongaars eten en Hongaarse gezelligheid

kkrd-klDonderdag 27 maart 2014 - Door: Marije de Leeuw - Met een 'Kokárda', een nationaal Hongaars symbool, gespeld op de borst lopen de Hongaren langs de standjes met Hongaars eten, wijn en andere producten uit hun land. Maar niet alleen Hongaren zijn aanwezig in de grote zaal in Harderwijk, ook Nederlanders met een Hongaarse link en nieuwsgierige Harderwijkers zijn er te vinden. Zaterdag 15 maart werd de nationale feestdag van Hongarije uitbundig op Hongarije Plaza gevierd.

2de sel collage 1aGeuren van worst, Hongaarse goulash en bier hangen in de lucht. Bezoekers slenteren langs de kraampjes en staan lang in de rij voor een hapje eten. Op de achtergrond klinkt Hongaarse volksmuziek. Het is de derde keer dat de Hongarije Plaza wordt georganiseerd. Maar dit jaar is het evenement een stuk groter en uitgebreider dan de andere jaren. ,,Het is nu al de moeite waard", vertelt Irene Polak, één van de organisatoren. Het is nog vroeg in de middag en ze ziet steeds meer mensen binnen komen. ,,Totaal heeft het regelen van dit evenement wel een jaar geduurd. Maar als het elke keer zo goed gaat, hoop ik dat we het volgend jaar weer gaan doen."

Naast het verkrijgen van informatie over Hongarije, zijn er bij de kraampjes diverse producten te koop. Palinka Nooyen uit Ridderkerk heeft haar tafel vol gezet met knutselwerkjes met een Hongaars tintje. ,,Ik maak van helemaal niets, iets", vertelt ze. Ze wijst als voorbeeld op een voorraadpot waar ze een Hongaarse 'touch' aan heeft gegeven. ,,Ik laat me inspireren door de Hongaarse kleuren rood, wit en groen. Dit soort dingen maak ik in Nederland, maar ook in ons huis in Hongarije waar ik een klein atelier heb. Ook al ben ik hier, mijn hart is altijd daar."

Ook Marianna Czene uit Maarssen mist Hongarije enorm. Daarom is ze vandaag samen met haar dochtertje het Hongaarse sfeertje komen opsnuiven. ,,Ik woon al dertien jaar in Nederland, maar ik heb hele erge heimwee. Dat lijkt de laatste jaren nog veel erger te worden. Overal waar iets wordt georganiseerd wat met mijn moederland te maken heeft, neem ik een kijkje." Haar dochter vult aan: ,,En mijn pianojuf gaat hier optreden."
De vriendinnen Zsofia Lassu en Bori Bakonyi uit Amsterdam zijn speciaal voor het Hongaarse eten naar Harderwijk gereisd. Zsofia wijst op een zakje snoep, genaamd Túró Rudi. ,,Dit is het lekkerste snoepgoed ooit!", zegt ze enthousiast. Al drie jaar wonen ze in Nederland. Ze hebben het erg naar hun zin, maar missen vooral de lekkere Hongaarse gerechten.

In de kamers achter de grote zaal zijn er de hele middag verschillende workshops te doen: van intuïtief schilderen tot een introductie in de Hongaarse volksmuziek. Bij deze laatste laat de workshopleraar Crispijn Oomes vol passie verschillende nummers horen. ,,Veel liederen gaan over de liefde", legt hij uit aan zo'n twintig geïnteresseerden. ,,Maar nog veel meer gaan over ellende. Dit is de typische zwaarmoedigheid van een echte Hongaar." Als afsluiting van de les doet hij zelfs nog een paar pasjes van een typische Hongaarse volksdans voor.

Een beetje sprakeloos zijn Hanny en Dick Kruidhof na de workshop. ,,Het duurde veel te kort, hij had nog veel meer te vertellen", zegt Hanny. Het stel is naar eigen zeggen 'besmet met het Hongarije virus'. Ze hebben een huisje in het land en ze zijn dol op bijna alles wat met Hongarije te maken heeft. ,,De Hongaarse muziek vonden we al prachtig. En het leek ons leuk om er nog wat meer over te leren."

Het evenement gaat tot een uurtje of vijf uitbundig door. Uit elke hoek klinkt tevredenheid: de Hongaren hebben hun Nationale Feestdag op een spetterende manier gevierd en de Nederlanders hebben hun hart op kunnen halen aan het Hongaarse sfeertje. Ook de ambassadeur is blij met de dag. ,,Het is een groot succes. En niet alleen voor Hongaren, maar ook voor Nederlanders die hier in Harderwijk wonen. Ik hoop dat het een traditie wordt om Hongarije Plaza elk jaar zo te vieren."

Tekst: Marije de Leeuw
Foto: Erika Kordás - ELK Media

2de sel collage 1a
 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije