Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Magyar Szalon film: Szindbád/Sindbad

szindb klMaandag 26 oktober 2015 - Op zondag 15 november wordt in het Goethe Instituut in Amsterdam de filmklassieker Szindbád van Zoltán Huszárik en Sándor Sára uit 1971 vertoond. Deze film is gebaseerd op verhalen van de Hongaarse schrijver Gyula Krúdy (1878-1933), die ook in het Nederlands te lezen zijn (Sindbads droom, vertaling Anikó Daróczi en Ellen Hennink, Van Gennep, 2010). Sinds 2012 is de film dankzij het Hongaars Nationaal Filmarchief en Filminstituut met digitaal vernieuwd beeld en geluid beschikbaar op dvd.

Szindb hoIn de film denkt Sindbad voor zijn dood terug aan zijn leven, de smaak van ouderwets goed eten, de tijdloze sfeer van Hongaarse provinciestadjes en natuurlijk de liefde van de vrouwen die hem dierbaar waren. De rolverdering tussen man en vrouw is volgens de regels van de tijd bepaald, Sindbads geliefden vertegenwoordigen verschillende types van vrouwelijkheid en zinnelijkheid. De originele verhalen lopen hier in elkaar over, net als de verschillende tijden. Onze held blijft geen enkele vrouw trouw, alleen bij de oudere Majmunka, die van minnares in een moederfiguur is veranderd, keert hij regelmatig terug. Toch is hij geen harteloze rokkenjager: Sindbad wil het leven in zijn totaliteit ervaren:genieten van goed eten, de schoonheid van de natuur, de geruststellende harmonie van de stadjes en de liefde van vrouwen.

zoltan huszarikIn zijn schitterende beeldgedicht volgt regisseur Zsoltán Huszárik (1931-1981) de tekst van de schrijver niet letterlijk, maar geeft hij de sfeer van Krúdy’s werk prachtig weer. De opnamen zijn gemaakt in oude Hongaarse steden in het huidige Slowakije. De hoofdrollen worden gespeeld door beroemde Hongaarse acteurs als Zoltán Latinovits (Szindbád), Éva Ruttkai (Lenke) Margit Dayka (Majmunka) en Ildikó Bánsági (Mária).

>>>> Engelstalig ondertiteld, vanaf 16 jaar

Aansluitend op de filmvertoning is er weer de traditionele boekenmarkt met veel Hongaarse literatuur in Nederlandse vertaling. 

>>>> Datum:  Zondag 15 november 2015
>>>> Tijd:  Café open 14.00 uur, aanvang film 14.45 uur
>>>> Locatie:  Goethe Instituut, Herengracht 470 Amsterdam
>>>> Entrée:  € 9,- Tot 18 jaar: € 7,-
   inclusief 1 drankje

szindbad2big
 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije