Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Magyar Szalon film: Fore some inexplicable reason

van klDonderdag 25 februari 2016 – De Hongaarse film Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, jaja, een mondvol, die op 20 maart in het Goethe Instituut vertoond wordt, is een low budget afstudeerfilm van regisseur Gábor Reisz en is sinds de première in 2014 een van de meest populaire Hongaarse films geworden. Samengevat zou je kunnen zeggen dat hij over het levensgevoel van de Hongaarse generatie van rond de dertig gaat – en dat presenteert Reisz eerlijk en met humor. En de muziek is király!

20130722van valami furcsa es megmagyarazhatatlan bron Reisz GáborÁron is bijna dertig. Hij is onlangs afgestudeerd in de niet al te marktgerichte studierichting filmesthetiek en zoekt werk, maar weet niet zo goed wat hij in het leven wil. Zijn ouders steunen hem, hij kan daar altijd aanschuiven voor een maaltijd, maar ze bemoeien zich ook te veel met zijn leven. Tijdens het feestje voor zijn dertigstige verjaardag ontdekt hij dat zijn vriendin Eszter een ander heeft. Na het drinkgelag kan hij de volgende dag zich niets meer herinneren, maar vindt hij in zijn e-mails een vliegticket naar Lissabon dat hij blijkbaar heeft besteld. Eenmaal op reis ontdekt hij dat hij de zwaarte nodig heeft die hem met beide benen op de grond houdt. Die zwaarte vindt hij alleen in Boedapest. De film gaat over het leven van alledag, ontmoetingen met vrienden, dagdromen en en compenserende handelingen, en niet in de laatste plaats over Boedapest, waar we ondanks alles For some inexplicable reason toch van houden...

Recensenten zijn zeer lovend over de prestaties van de regisseur (die tevens verantwoordelijk is voor het scenario en de muziek) over de acteurs (hoofdrol: Áron Ferenczik) maar ook over het camerawerk en de montage. Volgens de Hongaarse internetkrant Origo.hu moet je de film beslist gezien hebben als je een dertiger bent! Maar ook voor niet dertigers is het een erg leuke film. En de begeleidende muziek en songs, gespeeld door de voor deze film samengestelde band VAN,  is ook zonder filmbeelden erbij lekker om naar te luisteren. De film is Engelstalig ondertiteld.

>>>> Datum:  Zondag 20 maart 2015
>>>> Tijd:  Café open 14.00 uur, aanvang film 14.45 uur
>>>> Locatie:  Goethe Instituut, Herengracht 470 Amsterdam
>>>> Entrée:  € 9,- Tot 18 jaar: € 7,-  inclusief 1 drankje
>>>> Markt:  Voor en na de filmvertoning is er een tweedehands boekenmarkt
   Contact en info via: http://magyarszalon.nl/nl/

Op youtube: Viszlek magammal - Ik neem je met me meeFoto rechts door Gábor Reisz

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije