Schade slachtoffers rode modder eind juni gecompenseerd

Maandag 4 april 2011 - Als het gaat zoals gepland zullen alle slachtoffers van de rode modderramp in Hongarije vorig jaar oktober tot uiterlijk eind juni gecompenseerd worden voor de schade die ze toen opliepen. György Bakondi, de regeringscommissaris die verantwoordelijk is voor de nazorg van de ramp, liet dat zondag weten.

Lees meer

Onderzoek naar verdwenen donaties rode modderramp

geldrood-aWoensdag 26 januari 2011 - Hoewel de hoofdcommissaris van de politie van de provincie Veszprém heeft bevestigd dat er een onderzoek gestart is naar verdwenen geld en goederen die voor de slachtoffers van de rode modderramp bestemd waren, liet hij ook weten dat er alleen nog maar vermoedens zijn. Een echte aanklacht is namelijk nog niet ingediend.

Lees meer

Rode modder: kraanwater goed, bronwater vervuild

iszapviz-aDinsdag 30 november 2010 - Uit testen gedaan door Greenpeace in de afgelopen vier weken blijkt dat in een aantal waterbronnen en een modderreservoir in het door de rode modder getroffen gebied erg hoge hoeveelheden arsenicum zitten. Dit is door Greenpeace in Wenen vorige vrijdag in een verklaring bekend gemaakt.

Lees meer

Rode modder droger opgeslagen

Iszap-Raam-abMaandag 28 februari 2011 - Het aluminiumbedrijf MAL Zrt. dat vorig jaar oktober de rode modderramp nabij het Hongaarse Ajka veroorzaakte, gaat stapsgewijs over naar een andere, drogere, wijze van opslag van de afvalstoffen. Met zogenaamde 'drukfilters' worden meer droge bestanddelen van de modder vastgehouden.

Lees meer

Kindertekeningen over de rode modder

aRM-1Zondag 2 januari 2011 - Midden november 2010 startte er een tijdelijke tentoonstelling in het Nationaal Museum te Boedapest over de rode modderramp in Devecser en Kolontár. De expositie werd opgezet om mee te helpen bij het inzamelen van geld voor de slachtoffers van de ramp. Onderdeel van deze expositie waren de tekeningen die door kinderen uit het getroffen rampgebied werden gemaakt.

Lees meer

Bewoners Devecser blokkeren autoweg

iszapluchtfDonderdag 18 november 2010 - Vanaf vrijdagochtend 19 november gaan bewoners van het door de rode modder overstroomde stadje Devecser de autoweg 8 deels blokkeren. Dit om te protesteren tegen de manier waarop de regering omgaat met de schadevergoedingen. Een van de organisatoren van de protestdemonstratie, Géza Csenki, vertelde dat de bevolking van Devecser nu duidelijke antwoorden wil over de vergoedingen en uitsluitsel over het gevaar voor de gezondheid op lange termijn bestaat als ze er blijven wonen.

Lees meer

Hoge boete vanwege rode modderramp

rodemodderroodDonderdag 15 september 2011 - Het aluminiumbedrijf MAL Zrt. in Hongarije, waar vorig jaar oktober de rode modderramp plaatsvond, krijgt een boete van 135 miljard forint voor het vervuilen van het milieu. Bij deze ramp kwamen tien mensen om en raakten ruim 150 mensen gewond. Natuur, landbouwgronden en rivieren raakten zwaar vervuild en honderden huizen werden verwoest of onbewoonbaar.

Lees meer

Kolontár, nog steeds afvoer gif op Torna

torna-aWoensdag 9 februari 2011 - 'Het beekje de Torna is dood en zal voor altijd dood blijven na de rode modderrramp in Kolontár', aldus het Hongaarse dagblad Népszava vorige weekend na berichten van plaatselijke bewoners die niet begrijpen dat het nu onder staatsverantwoordelijkheid vallende aluminiumbedrijf MAL Kft. toch door kan gaan met lozen van giftig afval.

Lees meer

Geld voor modderramp vast op bankrekening

aIszap-RaamWoensdag 15 december 2010 - De geldelijke bijdragen die op een speciale noodbankrekening zijn gestort om de door de rode modder getroffen slachtoffers hulp te verlenen, worden tot medio 2011 vastgezet op een renterekening. De 1,6 miljard forint (5,7 miljoen euro) wordt pas na de heropbouw van het getroffen gebied verdeeld, zo heeft de Commissie voor Heropbouw besloten.

Lees meer

Jolie en Pitt helpen slachtoffers rode modder

joliepittMaandag 8 november 2010 - Het is al weken goed voor bijna elke dag weer lekker sappig nieuws in de Hongaare media: Angelina Jolie en haar man Brad Pitt die sinds een tijdje in Boedapest wonen met hun kinderen, worden overal op de voet gevolgd. Elke zucht die ze laten of niet laten staat de volgende dag wel ergens in een krantje of op het net. Actrice Angelina Jolie bereidt momenteel de opnames van haar eerste film als regisseuse voor waarvan de opnames in Bosniё gedaan zullen worden. 

Lees meer

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije