Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Drie verdachten na ramp rode modder

Dinsdag 19 oktober 2010 - In verband met de modderramp zijn opnieuw verdachten aangehouden door de nationale recherce (NNI). Hiermee komt het aantal verdachten op drie, aldus het hoofdcommissariaat van de nationale politie. Mevrouw József F., verantwoordelijke voor het laboratorium en milieubescherming bij het aluminiumbedrijf MAL Zrt. werd gisteren opgepakt omdat zij wordt verdacht van het in gevaar brengen van de gemeensschap en het schade toebrengen aan het milieu.

Volgens de nationale recherche heeft zij verzuimd goede plannen te maken, waarin opgenomen de noodzakelijke maatregelen, een alarmeringssysteem en hoe zoveel mogelijk schade beperkt en levens gered kunnen worden. Zij heeft nog geen verklaring afgelegd en heeft aangekondigd een klacht in te dienen omdat zij als verdachte wordt beschouwd.

Het NNI had naast mevrouw József F., ook al het hoofd van de technische dienst Jószef Deák aangehouden, hun bezittingen in zekerheid gesteld en overweegt hen in bewaring te stellen. Eerder was algemeen directeur Zoltán Bakonyi al aangehouden als verdachte, maar die werd op last van de rechtbank van de stad Veszprém onmiddelijk weer vrijgelaten. Ook de provinciale rechtbank heeft dinsdagmorgen uitgesproken dat er geen reden is om Bakonyi vast te houden. Er is volgens de rechtbank nog te weinig bewijs en veel meer onderzoek nodig om een zaak tegen hem aan te spannen. Het lijkt erop dat onder aanvoering van premier Viktor Orbán, die zo snel mogelijk schuldigen gestraft wil zien, er lukraak verdachten worden opgepakt. Of de twee nieuwe verdachten ook door een rechtbank op vrije voeten gesteld zullen worden, is nog niet bekend.

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije